Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Валерій Мурга: "Ми готові до пожеж"

12 липня 2016 р., 19:32

Лісівники запобігають біді

В повній готовності.

Пожежі в екосистемах – традиційна літня проблема, особливо в наш час, коли зміни клімату даються взнаки періодами аномальної спеки та посухи. У новинах час від часу бачимо, що гасити тисячі гектарів лісів навіть в економічно потужніших державах, ніж наша, іноді доводиться тижнями, а то й місяцями. Це обертається величезними збитками, екологічними проблемами й що найстрашніше – людськими жертвами. Тож краще діяти на упередження й не допускати загорань. Що для цього робиться в нашому краї – ми розпитували в начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги.

Валерію Івановичу, розкажіть, які заходи було вжито на Закарпатті для запобігання пожежам у лісових масивах?


– Наша готовність до пожежонебезпечного сезону в порівнянні з 2010 роком, коли я був начальником управління вперше, суттєво підвищилася. Державна лісова охорона задля запобігання виникненню пожеж проводить профілактично-роз’яснювальну роботу, в лісових угіддях встановлено шлагбауми для обмеження перебування громадян та транспорту в лісах, усі служби переведені на цілодобове чергування. Перед в’їздом у лісовий фонд встановлені інформаційні щити, облаштовані мінералізовані смуги та місця відпочинку для туристів, створені мобільні групи з працівників державної лісової охорони й співробітників ДСНС України в Закарпатській області. Більше того, в Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства працює цілодобова гаряча лінія, а в окремих лісових господарствах навіть встановлено камери відеоспостереження! На сьогодні охорону лісів від пожеж забезпечують 1424 працівники особового складу.

Які заходи, на ваш погляд, є найбільш ефективними для виявлення загорання в лісових масивах?

– Ефективні заходи – це об’їзди лісових господарств, а також система відеоспостереження, але найголовніше – це пильність людей. Якщо вони будуть вчасно реагувати на осередки займання й повідомляти відповідні органи, то кількість пожеж неодмінно зменшиться. На превеликий жаль, цього року вже виникло 5 лісових пожеж на загальній площі 8,4 га. Основна маса цих НП стається з вини людини. Всі загоряння були погашені в день виявлення – переважно під час обстеження лісових масивів працівниками лісової охорони.

Чи планується розширити систему відеоспостереження в лісах?


– Ми продовжуємо розвивати облаштування відеоспостереження в лісах. Цей напрям отримує розвиток на базі тих розробок, які були виконані в Закарпатській області. Програми та обладнання удосконалюються. Надалі також плануємо збільшувати кількість відеокамер. Зазначу, що спецтехніка й камери відеоспостереження закуповуються за рахунок власних коштів державних лісових господарств.

А проводяться навчання для запобігання пожежам у лісових угіддях?

– Разом із підрозділами ДСНС державна лісова охорона з середи­ни квітня проводить спільні навчання за програмою підготовки спеціальних пожежних формувань із працівників держлісохорони. Із початку цього року проведено 413 рейдів із виявлення порушників правил пожежної безпеки, 58 осіб було притягнуто до адмінвідповідальності. Влаштовано 40 кілометрів нових мінералізованих смуг, проведено догляди за існуючими смугами протяжністю 84 кілометри.

Ось нещодавно відбулися показові навчання гасіння пожежі на Верецькому перевалі. Провели їх підрозділи лісової охорони ДП «Воловецький лісгосп» та фахівці Управління державної служби з надзвичайних ситуацій України в Закарпатській області за участі державної пожежно-рятувальної частини. Наслідки необачного поводження з вогнем та сильна пожежа в лісі – головне, що ми продемонстрували представникам ЗМІ під час показових навчань. Згідно з легендою, під час планового патрулювання лісовими масивами у межах новоствореного Верхньоворітського лісництва, в 20 кварталі, 15 виділі, помітили пожежу. Раніше це були агроліси. Полум’я охопило 0,5 га і щохвилини територія, завойована вогнем, збільшувалася. Прибуло 20 працівників лісництва, організували розвідку й у міру сил почали гасити пожежу. Понад 10 рятувальників знаходилися в її зоні. Потім на місце НП виїхала пожежна дружина й оперативно взялася до роботи. Завдяки спільним зусиллям співробітників ДСНС і Воловецького лісгоспу пожежу ліквідували.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp