Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські журналісти побачили унікальні розсадники прикарпатських лісівників (Фото)

8 вересня 2016 р., 14:12

Були там і наші лісівники

Лісівники обмінялись досвідом на Прикарпатті.

Учора, 7 вересня, у смт Вигода Долинського району Івано-Франківської області відбулася виїзна нарада Державного агентства лісових ресурсів України за участі начальників обласних управлінь лісомисливських господарств та т.в.о. голови Держлісагентства України Христини Юшкевич.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Програма наради була досить насиченою: розпочалася із засідання за круглим столом, де начальники обласних лісомисливських управлінь обговорили стратегію розвитку лісового господарства, яку розробить Держлісагенство в найближчі терміни. Також у рамках заходу лісівники обговорили питання реформування лісової галузі, посилення боротьби з незаконними рубками, покращення роботи працівників лісової галузі та збереження Карпатських пралісів і старовікових лісів шляхом розширення територій покриття цих цінних лісових масивів, які також потребують догляду та дбайливого відношення.

Опісля, учасники наради разом із представниками засобів масової інформації побачили, як прикарпатські лісокультурниці та лісівники вирощують молодий ліс. Було показано найкращі лісові розсадники «Шевченківського лісництва», продемонстровано автоматизовану систему крапельного поливу, а також сучасну протипожежну техніку.

У розcадниках гостям продемонстрували ділянки, де навесні цього року лісові культури доповнили посадковим матеріалом із закритою кореневою системою. У результаті проведених робіт відзначили високу приживлюваність посадок - 97%. Начальник Івано-Франківського ОУЛМГ Олексій Голубчак уточнив, що рослини з розсадника висаджуються на вирубках і на місцях колишніх лісових згарищ.

{g}

«На сьогодні для нас важливі три завдання - зберегти ліси, відновити і примножити ліси України, - підкреслила т.в.о. голови Держлісагентства України Христини Юшкевич.

- На сьогоднішній день, згідно поставлених завдань лісівники за власні кошти за власними зусиллями вирощують посадковий матеріал який після досягнутого стандарту буде висаджений у лісових угіддях. В лісових розсадниках України вирощують сіянці і саджанці сосни, ялини, модрини, дуба, берези, клена, ясена, тополі, горобини, акації та інших порід. В залежності від області розташування розсадника. Наразі лісовідновлення лісу становить 120% по Україні. Кінцевим результатом реалізації наших спільних завдань є щорічне виробництво стандартного посадкового матеріалу, що дозволяє повністю забезпечити потреби обласних лісомисливських господарств у кількох напрямах: виконання завдань по відтворенню лісів, озеленення шкільних дворів, територій дитячих садочків і державних установ, а також розвиток діяльності розсадників по вирощуванню розширеного асортименту сіянців і саджанців лісових рослин для продажу».

Відповідаючи на питання журналістів, начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга зазначив:

«Для початку хотілося б сказати за ситуацію з пожежами в Карпатському регіоні. На сьогоднішній момент вона дещо краща, ніж у 2014-15 роках. Але погодні умови викликають побоювання. Щодо Закарпаття, то користуючись нагодою Також хотілося звернутися до населення і попросити дбайливо ставитися до природи, хотів би звернутися до населення і попросити дбайливо ставитися до природи та прибирати за собою. Ще одна наша важлива задача - лісовідновлення. Для того щоб успішно цим займатися, необхідно вирощувати свій посадковий матеріал. Дуже важливо, щоб кожне лісництво максимально забезпечувало себе власним посадковим матеріалом. На прикладі прикарпатських розсадників ми сьогодні побачили позитивний досвід ведення лісового господарства. Закарпатські лісівники також не відстають і вирощують дуб, бук, смереку, модрину та інші породи дерев. Ліси - справжній дар природи, який використовується з давніх часів людиною собі на благо. Однак щоб цей дарунок не вичерпався, потрібно наша постійна турбота».

Там же, у Шевченківському лісництві, було висаджено 25 тисів на честь 25-ї річниці Незалежності України та як символ 24 областей України та АР Крим. Згодом керівники обласних лісгоспів у «Людвиківському лісництві» ознайомилися із облаштуванням рекреаційних ділянок в урочищах Шандра й Ільма. Головними ж об′єктами огляду стали новостворена мережа лісових автодоріг, ділянки прохідної рубки в середньовіковому ялиновому насадженні, лісовідновчі процеси у високогірних лісах, демонстрація наслідків всихання ялинових деревостанів, тенденція яких прослідковуєтсья по всьому Карпатському регіону.



У «Слобідському лісництві» співробітники лісової галузі Прикарпаття ознайомили присутніх із технічними характеристиками та технологічними процесами гірських лісозаготівель і техніко-економічними показниками заготівлі деревини енергетичного призначення та роботи рубальної машини.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp