Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді все більше дітей-ромів долучаються до участі в турнірі з дворового футболу

11 вересня 2016 р., 19:02

Вже створено три вікові групи юних футболістів

У п’ятницю, 9 вересня, у малій залі Ужгородської міської ради відбулася підсумкова прес-конференція проекту «Підтримка розвитку дворового футболу для ромських підлітків», який реалізовувався за підтримки Програмної ініціативи «Рома України» Міжнародного фонду «Відродження».

Як розповів керівник проекту, голова правління ГО «Об’єднаймо зусилля», депутат Ужгородської міської ради Юрій Мандич, протягом літнього тренувального періоду кількість дітей, які долучалися до дворового футболу в мікрорайоні «Радванка», з кожним місяцем збільшувалася – приєднувалися школярі міста з малозабезпечених та інших неблагополучних сімей. Так, на початку було близько двадцяти дітей, через два місяці вже понад 40, а під кінець додалося ще 16 хлопців, які брали участь в турнірі поза конкурсом. Загалом було утворено три вікові групи юних футболістів: 2001-2003, 2004-2005 і 2007-2009 років народження.

За словами Юрія Мандича, основною метою проведення турніру дворового футболу зі створенням підліткової дворової футбольної команди мікрорайону «Радванка» було об’єднання дітей ромського населення з малозабезпечених, багатодітних і неблагополучних сімей, залучення їх до занять спортом.

«За допомогою цього пілотного проекту ми бажаємо допомогти ромським дітям і молоді інтегруватися у суспільство, адже часто бачимо дискримінацію і поділ на своїх і чужих. Так не має бути. Якщо дитина має певні задатки, вона повинна їх реалізувати незалежно від соціального статусу. Задля цього ми й обрали один із найпопулярніших видів спорту – футбол і зробили все можливе, аби надати підростаючому поколінню впевненості в собі. Завдяки фонду «Відродження» вдалося одягнути дітей у чудову спортивну форму, харчувати, а в подальшому з міським управлінням освіти намагатимемося вирішити питання забезпечення хлопців харчуванням після тренувань».

В обох вікових групах турніру з дворового футболу учасники проекту зайняли перше місце. Більшість із них, зокрема, 2002-03 років народження згодом візьмуть участь в обласних змаганнях серед однолітків.

Присутні на конференції тренери команди Юрій Мандич-молодший та Юрій Бучок подякували фонду за можливість реалізувати проект. Юрій Мандич-молодший розповів, що закінчив спеціалізовану дитячу спортивну школу олімпійського резерву в Закарпатській області, грав у дублюючому складі ФК «Говерла», а завдяки підтримці фонду отримав і вищу освіту за спортивним фахом. Зараз Юрій намагається передавати свій чималий футбольний досвід, навчаючи молодь.

Тренери відзначили і великі позитивні зміни у своїх підопічних з часу їхнього тренування та участі в іграх, а також подякували керівництву Ужгородської міської ради, міському голові Богдану Андріїву та депутатському корпусу за небайдужу підтримку і оновлення спортивного майданчика на території ЗОШ №7.

Самі ж хлопці, які перемогли у турнірі, поділилися особистими враженнями від участі в ньому. Розповіли, що дуже хочуть продовжувати тренуватися, змагатися і перемагати. А в майбутньому, навіть якщо й не стануть футболістами, то принаймні зможуть використати набуті вміння у інших сферах діяльності.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp