Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Під час процесу об’єднання територіальних громад починаються різні маніпуляції

12 вересня 2016 р., 10:09

І втягують у це закарпатців

Довкола процесу добровільного об’єднання територіальних громад на Закарпатті починаються різні інсинуації, в які втягують простих людей.

Так, у поданому в обласну держадміністрацію пакеті документів щодо входження п’яти сіл у Полянську об’єднану громаду (Свалявський район) не врахована думка значної частини мешканців с.Павлово, які виступають проти включення їх села в будь-які нові територіально-адміністративні одиниці.

Обговорення процесу майбутнього об’єднання пройшло з мінімальною кількістю місцевих мешканців, при цьому людей відверто дурили обіцянками, наче в об’єднаній громаді будуть підвищуватися пенсії та знижуватися тарифи за комунальні послуги. Ці факти підтвердилися в ході поїздки на Свалявщину працівників облдержадміністрації. Тому у випадку з Полянською об’єднаною громадою порушено один із ключових принципів «Закону про добровільне об’єднання територіальних громад в Україні» – добровільність.

Утім, мешканці «Полянського куща» на Свалявщині можуть створити об’єднану територіальну громаду в іншій конфігурації, учасники якої висловляться за створення нової адміністративно-територіальної одиниці. Відповідний пакет документів, оформлений у відповідності до законодавства, буде схвалений обласною державною адміністрацією.

Що стосується Нижньоселищенської громади, то фінансові розрахунки вказують, що це територіальне об’єднання не зможе забезпечити себе необхідними коштами. Освітня й медична субвенції, яку мають виділити громаді в разі її створення, покриватиме тільки зарплату педагогічних та медичних працівників. Решта витрат – комунальні послуги, зарплата техпрацівників, поточні ремонти, утримання шкільних автобусів та автомобілів швидкої допомоги тощо – залишаються незабезпеченими. Тільки на цей рік нестача коштів у разі створення громади складе п’ять мільйонів гривень, а на наступний рік ця сума перевищить десять мільйонів гривень. Тому Нижньоселищенська громада в разі створення виявиться неплатоспроможною. Нагадаємо, що Хустський район на Закарпатті є найбільш дотаційним з усіх районів Закарпаття – 92 відсотки.

– Досвід існування територіальних об’єднаних громад на Закарпатті вказує, що такі адміністративні одиниці можуть функціонувати як успішно (Тячівська об’єднана громада, щодо якої немає жодних проблем), так і проблемно (Вільховецька громада, в якої через суд доводиться «вибивати» кошти на медичну допомогу другого рівня), – зазначає голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Тому обласна державна адміністрація закликає здійснювати об’єднання громад за прикладом Тячева – довкола платоспроможного центру, який здатен забезпечити необхідними коштами прилеглі населені пункти.

Плоске за обєднання 12.09.2016 11:00 IP: 217.231.225.195
На рахунок Поляни, то там в селі все в порядку, і ко би шо не говорив, робиться реально багато, а є пару ідіотів, які жиють одним днем, лиш би нажратися водяри, похмелитися, яким всьо не добре, яких тіпа обідили. Не проблема, якщо буде обєднання, може з того і буде толк, якщо нічого не робити, то і не буде позитива. Да будуть помилки, але ще раз повторю треба пробувати!
Мітьо з Поляни 12.09.2016 10:32 IP: 176.221.145.82
Так може навчитися газдовати у Полянського голови а не вступати у г.... До речі на останньому форумі в УжНУ Громада з Нижнього селища встала і вийшла і Полянський сільський голова сказав жи го завісять на першому стовпі Плоского кіть не виконають то, що обіцявуть. Ганущак уже нічого не обіцяв і сказав, що обіцянки то проблема сільського голови, який обіцять. Так що думайте, як вірити тим брехачам із Києва
Михайло Павлово 12.09.2016 10:18 IP: 217.231.225.195
В селі Павлово враховано думку мешканців, просто три ідіота із їх сімями мутять воду проти обєднання, це Йовбак Іван Петрович, колишній міліціонер, дочка якого є главбухом в Плосківській сільраді і яка боїться втратити роботу, це Куля Іван Михайлович, прихвостень колишнього голови сільради Плоского пустяка Мориляка та Йосип йосипович Кобулей, ось і всі жителі! Тому не пишіть фігню! Зараз ці села тупо виживають, тоді коли Поляна процвітає і подає приклад всій Україні, як треба розвиватися!

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp