Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатська неврологічна служба святкує ювілей

9 жовтня 2016 р., 10:50

70 років від дня створення

Минулого тижня на Тячівщині відбулася ювілейна науково-практична конференція, присвячена 70 -ти річчю неврологічної служби Закарпатської області.

Організатором заходу виступили - ДВНЗ "Ужгородський національний університет", Департамент охорони здоров'я Закарпатської ОДА та Закарпатське обласне науково-практичне товариство неврологів.

Пройшла зустріч у конференц - залі готелю "New Continent" смт. Буштино, на який були запрошені заслужені лікарі, корифеї та ветерани, які стояли у витоків, розвитку та становленні служби. А також ті, хто сьогодні, на шляху України до європейської інтеграції, вивчає та впроваджує кращий досвід надання медичної допомоги.

Звіно за 70 років свого існування неврологічна служба змінилася, була створена матеріально-технічна база, з'явились новітні методи лікування. Однак поруч із цим люди не перестали хворіти. Навпаки, сьогодні до найнебезпечних недуг в Україні належать неврологічні захворювання, поширеність яких в останні роки, на жаль, значно зростає. Не є винятком і Закарпаття.
Тому питанням номер один для служби задишається надання якісної медичної допомоги, забезпечення високого рівня кваліфікації лікарів та придбання сучасного діагностичного та лікувального обладнання. Саме над цим і працює ціла кагорта відчайдушних людей, які понад усе люблять свою професію і присвячують їй все своє життя.

На конференції були присутні 6 професорів: Микола Поліщук - голова Української асоціації по боротьбі з інсультом, завідувач кафедри нейрохірургії КМАПО ім.П.Л.Шупика академік АМН України, Володимир Смоланка - ректор УжНУ, президент асоціації нейрохірургів України, тренер Європейської асоціації нейрохірургів, доктор медичних наук, Богдан Булеца - корифей неврології, незмінний завідувач кафедри неврології УжНУ до 2014 року, Михайло Орос - на даний час завідувач кафедри неврології, психіатрії та нейрохірургії УжНу доктор медичних наук, Олександр Пулик - завідувач кафедри реабілітації та медичної психології УжНУ, обласний невролог, доктор медичних наук, Іван Лавкай - завідувач курсом психіатрії.Не випадково місцем проведення цього важливого заходу було обрано м.Тячів. Неврологічна служба Тячівського району роками рахувалась однією з кращих в області, займаючи призові місця серед медичних закладів.

Прийшли привітати учасників конференції і представники влади, зокрема голова Тячівської державної адміністрації Василь Дем'янчук.

Також до слова було запрошено начальника відділу охорони здоров'я Тячівської райдержадміністрації Івана Фабриція. Керівник медичної галузі привітав ювілярів зі святом, подякував усім, хто надає медичну допомогу, повертає здоров'я і дарує життя. Побажав присутнім щастя, здоров'я, Божого благословення в нелегкій лікарській праці.

Під час конференції її учасники розглянули і обговорили ряд актуальних тем з неврології. Зокрема що стосується клінічних настанов та лікування окремих захворювань : ведення пацієнтів у гострому періоді інсульту та під час черепно-мозгової травми, подолання мігрені,міжлопаточного болю тощо.
І звісно всі поділились спогадами та історією становлення служби, її працівників, які протягом 70 років чесно служили і продовжують служити людям.

Більше 16 років неврологічне відділення Тячівської районної лікарні очолює лікар Людмила Черняк, якій вдалося сформувати дружній колектив. Ним можна гордитися за чуйне ставлення до хворих, професійний підхід до лікування та доброзичливу атмосферу, яка панує всередині відділення. І найбільша шана та повага медичним працівникам від вдячних пацієнтів за врятовані здоров'я та життя.
На сьогодні тут зареєстровано 57 ліжок, 10 із яких "судинні". А почала формуватись неврологічна служба Тячівського району в 60 -х роках минулого сторіччя, коли лікар психіатр Т. Нікітіна почала вести амбулаторний прийом хворих. Вперше посада лікаря невролога в Тячівській ЦРЛ з'явилася в 1964 році, коли запрацювали 5 неврологічних ліжок у складі терапевтичного відділення і займав її Андрій Бора.

А вже в 1973 році було відкрито неврологічне відділення на 25 ліжок. Завідуючим відділення з 1973 по 1981 рік був Андрій Бора, лікарем ординатором працював Тібор Силлиші, неврологом Олександр Потокій.

З 1981 року коли в лікарні був робудований триповерховий корпус, відділення неврології займає до теперішнього часу І поверх. З 1983 по 2000 рік завідуючим був Тібор Силлиші і відділення мало на той час 50 ліжок. Лікарі ординатори Олександр Потокі, Олена Гарапко, Іван Дебич, Людмила Черняк , Андрій Божа працювали по принципу ротації в стаціонарі та на амбулаторному прийомі в поліклініці.
З 2000 року по теперішній час завідувачем відділення є Людмила Черняк, яка докладає максимум зусиль до його належного функіонування. Що і було відмічено на даній конференції, коли її учасники проводили неврологічний вечір "Згадай: Хто?Де?Коли?"

Окрім цього учасники конференції мали можливість ознайомитись з медикаментозними новинками, які представили провідні фермацептичні компанії України.
А додала всім хорошого настрою жива класична музика, у виконанні ансамблю викладачів Тячівської ДШМ, під керівництвом директора Андрія Іващука. Хто ж як не лікарі - неврологи знають, що позитивні емоції є запорукою психічного здоров'я людини. Тож не хворійте, і зі святом вас, шановні!

Любов Немеш

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp