Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Виноградівщині ростуть дуби-велетні

20 жовтня 2016 р., 16:02

Вирубуванню вони не підлягають

Живуть у краї.

Ці дерева мають паспорти, вони занесені до державного реєстру і в жодному разі не підлягають вирбуваню.Про плюсових велетнів-дубів у Фейсбуці написала помічник лісничого Шаланківського лісництва Юлія Роман.

Велетенські дуби з ідеально сформованими стовбурами служать не тільки еталоном досконалості, але й джерелом поліпшеного сортового насіння, завдяки якому створюються високопродуктивні ліси.

З цією метою ще в 1972 році у Шаланківському лісництві лісо насіннєва база, яка відповідає всім вимогам генетики і селекції. Її площа складає 9,5 га.

Всього плюсових дерев у лісництві нараховується дев'ять, їх вік становить від 85 до 125 років. Кожне плюсове дерево, так само як і насадження з нього, мають охоронну зону у радіусі 50 метрів.

На площі 1,0 га вирубали всі другорядні дерева (граб, клен, вільху), аби поліпшити розвиток та врожайність дубів.

У розрахункову лісосіку такі насадження не включають і вирубуванню вони в жодному разі не підлягають. На плюсові дерева і насадження заповнюються паспорти установленої форми в трьох екземплярах, де вказується таксаційна характеристика насадження і відібраного дерева, додається опис морфологічних ознак, проводиться план місцезнаходження. На висоті 1,5 метра плюсового дерева білою фарбою наноситься пояс шириною 10 см, на якому проставляється номер згідно Державного реєстру. Плюсові насадження відмежовуються візирами із встановленням стовпів і аншлагів з відповідними написами.

Занесені до державного реєстру плюсові дерева представляють найцінніший генетичний фонд наших лісів. Вони знаходяться під особливою охороною. Адже ліси, вирощенні із селекційного насіння, у майбутньому порадують нас гарною та досконалою формою стовбура і деревини.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp