Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як правильно відображати у податковому розрахунку орендні платежі

28 березня 2017 р., 15:08

Інформують закарпатців

Податковим агентом на користь фізичних осіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування, інше майно) виплачуються суми орендних платежів. За якою ознакою доходу відображаються такі суми у формі № 1 ДФ?

Поняття «майно» вживається у значенні, наведеному у Цивільному кодексі, а саме: рухомими речами (майном) є речі (майно), які можна вільно переміщувати у просторі. Детальніше визначення рухомого майна наведено у п. 3 Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 № 1440. А саме: рухоме майно – це матеріальні об’єкти, які можуть бути переміщені без заподіяння їм шкоди. До рухомого майна належить майно у матеріальній формі, яке не є нерухомістю.

За договором найма (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування на певний строк. Розмір плати встановлюється договором найму (ст. 762 Цивільного кодексу). Договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків (ст. 626 зазначеного Кодексу). Наявність саме цивільно-правового договору є необхідною умовою для того, щоб відповідна операція вважалася орендною операцією. Тобто договори оренди рухомого майна належать до договорів цивільно-правового характеру, які в свою чергу поділяються на договори про надання послуг та договори оренди.

Предметом договору про надання послуг та договору оренди є різні б’єкти цивільних прав. Так, предметом договору оренди є неспоживна річ (ст. 760 Цивільного кодексу), а предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 зазначеного Кодексу). Отже, договір оренди не належить до договору про надання послуг.

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну України від 13.01.2015 № 4, сума орендних платежів, які виплачуються податковим агентом на користь фізичних осіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування, інше майно), відображаються ним у формі № 1 ДФ від ознакою доходу «127».
ДФС у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp