Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як уберегтися від небезпечної інфекції

29 березня 2017 р., 15:00

Цю тему порушили в Ужгороді сьогодні

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала «Менінгококова інфекція. Актуальність проблеми для ужгородців». Йшлося про таку небезпечну інфекцію як менінгококова. Інформація про випадки виявлення менінгококової інфекції нещодавно схвилювала ужгородських батьків. Яка наразі епідситуація в області і як треба поводитися громадянам, які опинилися в епідвогнищі, розкажуть фахівці - спеціалісти з різних медичних закладів міста:

Лариса Ламбрух, лікар-бактеріолог поінформувала про кількість випадків захворювання на менінгококову інфекцію за останні роки. «За 2015 рік в Україні було виявлено 335 випадки, (показник 0,78 на 100 тис. населення), на Закарпатті таких випадків було 13 (показник 1,03 на 100 тис.населення). У 2016 році дані по Україні - 270 випадків, на Закарпатті- 14. Показник нашої області це перевищення у 1,8 разів захворюваність по Україні. За 2 місяці цього року на Закарпатті зареєстровано вже 10 випадків менінгококової інфекції, 9 з них у пацієнтів віком до 14 років. 1 випадок у дорослого закінчився летально. Щодо географії поширення, то 4 випадки за цей рік були в Ужгороді, два- в Ужгородському районі, по одному у Мукачівському та Іршавському районах, і два у Хусті, - розповіла Лариса Ламбрух. -- Ситуація із захворюваністю стабільна, контрольована, актуальність цієї проблеми зберігається на сьогоднішній день».

Маріан Мальчицький, завідувач дитячим відділенням обласної клінічної інфекційної лікарні зазначив, що менінгокова інфекція - це бактеріальна гостра хвороба, яка може мати дуже різноманітний перебіг, до прикладу, у вигляді назофарингіту, може переходити у стан менінгококового сепсису, а також уражати м’які мозкові оболонки і викликати менінгіт. «Це форми, які в деяких випадках є загрозливими для життя хворого, - каже фахівець. – Хвороба може розвиватися дуже шкидво. Від появи перших симптомів хвороби до найважчих станів може пройти від 4 до 6 годин, у таких випадках навіть найсучасніші методи лікування у цілому світі дуже часто є безсилими. Взагалі це є загальносвітова проблема, ми не є винятком. Якщо говорити уцілому про наше місце у світі, Україна у цьому плані відносно благополучна. За минулий рік в обласній інфекційній лікарні проліковано 6 осіб, за 2015-ий 8 осіб. До 70% хворих з генералізованими формами хвороби, це діти до 5 років, в яких особливості імунітету не довзоляють боротися з інфекцією. У цьому році були зареєстрвоані 2 випадки генералізованої форми менінгіту (Ужгород та Ужгородський район). Було виявлено носіїв та хворих на локалізовані форми. На щастя, тих дітей вилікувано».

За словами Маріана Мальчицького, носієм менінгококової інфекції може бути кожен. Локалізовані форми інфекції схожі до банальних вірусних інфекцій,які викликають температуру, біль у горлі, виділення з носа. Такі симптоми, як правило, трактуются як ГРВІ, призначається і відповідне лікування. Унаслідок боротьби імунітету хворі виздоровлюють. Але у деяких випадках збудник проникає у кров і спричинює менінгококовий сепсис. Перші симптоми такого стану, які мали б насторожити, -- різкий підйом температури, або головні болі, нудота, блювота, висипка темносинього, фіолетового кольору, яка часто починається з рук чи ніг і може швидко поширюватися уверх аж до обличчя. Цей патологічний процес проходить і всередині організму. Вражаються життєві органи. При такому стані важливо відразу викликати швидку.

Носійство менінгококової інфекції може бути тимчасовим для даної людини. Далі воно може прогресувати і перейти у локалізовану форму. Така людина є небезпечною для оточуючих, оскільки інфекція передається повітряно-крапельним шляхом.

Лариса Ламбрух додала також, що менінгококова інфекція віднесена до інфекцій, що мають міжнародне значення і вимагає дуже серйозних заходів, у тому числі і обстежень.

Детальніше про обстеження розповіла Лариса Вовканець, лікар-бактеріолог: «Матеріал береться із носоглотки спеціальними тампонами і сіється на спеціальній чашці. Є спеціальні вимоги до доставки – протягом 2 годин. Велике значення має, чи вживала людина антибіотики, що перешкоджає точності виявлення збудника. Весь лабораторний процес ділиться на три етапи: преаналітичний, аналітичний і постаналітичний. Один з найважливіших- це преаналітичний - забір матеріалу і транспортування в лабораторію у спецконтейнерах. Не усяка лабораторія візьметься за забір матеріалу, це дуже серйозна робота. Весь персонал працює на результат, починаючи від молодшого медичного персоналу».

Один із закладів, який кваліфіковано може робити різні аналізи в Ужгороді з забором аналізів, це Клініка «Гемо Медика». Саме у лабораторії клініки були виявлені цьогорічні випадки менінгококової інфекції. Наталія Рубіш, головний лікар КЛІНІКИ "Гемо Медика" розповіла, що з грудня 2016 року клініка запустила власний бактеріологічний підрозділ клініко-діагностичної лабораторії. «Для того, щоб підготуватися, лабораторія має пройти певний етап підготовки. Замовляються спеціальні тампони для забору матеріалу, готується середовище, працюють відповідно підготовані фахівці,- пояснила Наталія Рубіш.

- Все це забезпечує лабораторія Клініки «Гемо Медика». У випадку позитивного результату ми повідомляємо обласну санепідстанцію про виявленого збудника. Якщо пацієнта направлено в нашу лабораторію з іншого закладу - ми не проводимо подальших досліджень і не призначаємо лікування. При виявленні збудника особливо небезпечних інфекцій результат мусить підтвердити санепідстанція. Чи це носій, чи локалізована, чи генералізована форми - може сказати тільки лікуючий лікар. За словами Наталії Рубіш, нещодавно деякі ЗМІ поширили недостовірну інформацію щодо лабораторних аналізів, проведених у клініці. Керівництво клініки спростувало інформацію, Наталія Рубіш зазначила: «Менінгококову інфекцію було виявлено у двох діток з однієї сім'ї завдяки проведеним дослідженням фахівцями Клініки. Лабораторія ніколи не знає, з яким прізвищем вона працює. Кожному тесту присвоюється унікальний номер і тільки після підтвердження кінцевого результату він прив'язується до конкретного пацієнта. У випадку з менінгококом ми дізналися, що обидва позитивні результати належать пацієнтам з одним прізвищем тільки на постаналітичному етапі, при внесенні результатів в систему. Загалом бактеріологічний посів це надзвичайно трудомісткий процес, над одним тестом працюють 4 бактеріологи. Дані про дітей, в яких було виявлено менінгококову інфекцію, відразу було повідомлено в обласну санепідстанцію, звідти ми отримали підтвердження про правильність результатів. Це є основним нашим доказом правильної фахової роботи в даному випадку».


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp