Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Грантові проекти для Закарпаття обговорив Михайло Рівіс

19 квітня 2017 р., 11:25

З угорськими високопосадовцями пріоритетні

У вівторок, 18 квітня, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс прийняв поважну делегацію Угорщини, яку очолили керівник управління Держсекретаря управління прем’єр-міністра Угорщини Адріан Шавані та керівник секретаріату Арон Сокач.

У зустрічі також взяли участь перший заступник голови ОДА Іван Дуран, заступник голови облради Петро Грицик, Генеральний консул Угорщини в м.Ужгороді Йожеф Бугайла та консул - Ласло Віда, Генеральний консул Угорщини в м.Берегові Саліпскі Ендре та інші.

Мета візиту угорців – обговорити з керівництвом краю подальший розвиток прикордонної інфраструктури та можливості участі Закарпаття у спільних гранатових проектах.

Найперше поважні гості подякували за теплий прийом, переказали вітання та вибачення держсекретаря з міжнародних питань Управління прем’єр-міністра Угорщини Перені Жігмонда, який планував та не зміг приїхати на Закарпаття через поважні причини, але готовий зустрітися з керівництвом області найближчим часом.

Михайло Рівіс подякував угорському народу та керівництву держави за підтримку територіальної цілісності України, євроінтеграційних прагнень, а також за всебічну допомогу Закарпаттю. Зокрема, за ініціативи уряду Угорщини щодо розвитку підприємництва на Закарпатті та передачу у вигляді гуманітарної допомоги для закарпатців вакцини від краснухи та кору. Далі очільник облради наголосив, що співпраця з угорськими партнерами є щирою, насиченою і взаємовигідною. Тому пошук нових можливостей у поступовому розвитку співпраці між регіонами двох країн і міждержавних зв’язків у цілому, на його переконання, посилить дружбу між народами і зміцнить партнерство.

Представники угорської сторони поінформували, що в рамках реалізації програми Європейського інструменту сусідства і партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна ENPI 2007-2013 рр проведено конкурс заявок щодо сприяння економічного і соціального розвитку, покращення екології, співробітництво та міжлюдські контакти. Бюджет Програми складав 70 млн € та фінансується з фондів ЄІСП. Серед територіальних одиниць програми була включена Закарпатська область. Тут подано низку проектів, серед яких відібрано три та на які виділено 20 млн.євро. Вони стосувалися облаштування українсько-румунського кордону за євростандартами, українсько-словацького «Ужгород-Вишнє-Нємецьке», українсько-угорського - будівництво вантажного терміналу у пункті пропуску «Лужанка-Берегшурань». Роботи з модернізації та реконструкції пункту пропуску на словацько-українському кордоні словаки виконали ще у 2015 році, а українська - навіть не провела тендер. На розбудову інфраструктури пункту пропуску «Лужанка - Берегшурань» торік Угорщина виділила відповідну суму. Українській стороні належить збудувати об'їздну дорогу для вантажівок навколо Берегова. Однак, тут досі здійснюється лише автомобільне та пішохідне сполучення. Тому угорські представники прийшли просити підтримки в обласної влади. 

- Ми звернулися в Єврокомітет з проханням продовжити термін виконання проектів і Єврокомісія пішла нам на зустріч, продовживши до грудня 2017 року. Часу небагато, тож треба якомога активніше включатися в роботу, - поінформував Адріан Шавані.

Михайло Рівіс підкреслив, що він в курсі цієї проблеми, оскільки починалося втілення зазначеного проекту ще за його роботи на посаді заступника голови ОДА. Задум був цікавим і важливим для Закарпаття, однак з причини постійних реорганізацій її виконавця – митниці, яка вже встигла побувати у складі Міністерства митних доходів і зборів, відтак -Фіскальної служби України, проекти загрузли в бюрократичних тяганинах. До речі, у травні на митницю чекає чергова реорганізація. Словом, столичній структурі не до Закарпаття та її пунктів пропуску.

- Тому я бачу вихід один: увести у число партнерів - Закарпатську ОДА та облраду, що дасть змогу підібрати відповідального підрядника і строго спитати з нього за невиконану роботу. Для цього я невідкладно ініціюватиму на найближчій сесії звернення обласної ради до Кабміну підтримати таку ініціативу. Це єдиний вихід із глухого кута, - наголосив Михайло Рівіс і додав: - Мене болить ця ситуація і я докладу максимум зусиль, аби ми вийшли з неї гідно. Це єдиний шлях для успішної реалізації європейських проектів на Закарпатті.

Його підтримав присутній на зустрічі заступник голови ОДА Іван Дуран. У свою чергу, він запропонував угорським високопосадовцям звернутися листом до уряду України, аби прискорити процедуру тендерів та якнайшвидше реалізувати ці важливі проекти з розбудови прикордонної інфраструктури. Угорські гості висловили свою підтримку озвученим пропозиціям керівництва краю.

Затим учасники зустрічі обговорили Спільну операційну програму «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» (ЕНІ), на яку передбачено 74 млн.євро, і яка реалізовуватиметься за 4-ма промоціями. Зокрема: збереження архітектури та культурно-історичних пам’яток; захист навколишнього середовища; розвиток транспортної інфраструктури та мережі; розвиток та безпека прикордонної інфраструктури.

Михайло Рівіс поінформував присутніх, що обласна влада вже визначилася із 9 проектами, 3 з яких – пріоритетні. Зокрема: запуск Інтерсіті до Мукачева; передача в управління Ужгородського аеропорту провідній іноземній компанії та залучення грантових коштів для сертифікації стратегічного летовища; побудова сміттєпереробного заводу.

Наостанок угорські партнери запропонували облаштувати в облраді «бренч офіс» для надання консультацій у підготовці та реалізації спільних грантових європроектів. За їхніми словами, такий офіс діятиме також в Івано-Франківській області. Зі свого боку Михайло Рівіс запевнив високопосадовців, що сприятиме у наданні відповідного приміщення та в його роботі.
Прес-служба Закарпатської облради

Схожі новини

Швейцарія поверне кошти, які були виведені колишніми українськими високопосадовцями
Закарпаття готується до презентації і захисту проектів регіонального розвитку за участі керівництва держави
Кабінет Міністрів України планує відновити фінансування проектів за кошти Державного фонду регіонального розвитку
Обговорили грантові проекти для підтримки ініціатив карпатських громада
Височина перевіряє хід виконання інвестиційних проектів у на Закарпатті (ФОТО)
Закарпаття та Височина реалізує 20 проектів (ФОТО)
Закарпаття готує перелік спільних інвестиційних проектів на 2016 рік
Обласна комісія оголошує конкурсний відбір інвестиційних програм
Депутати облради схвалили надання фінансової підтримки проектів у сфері туризму Закарпаття
Зареєстровано 368 проектних пропозицій інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp