Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття оповили чорниці

29 червня 2014 р., 18:21

Сезон цих ягід у краї вже стартував.

Чорничний сезон тільки розпочався. Чорниці на Закарпатті збирають в віддалених гірських місцевостях.

Щороку горяни з нетерпінням чекають, поки достигне їхнє «чорне золото», адже саме на чорних ягодах тут можна заробити непогану «свіжу» копійку.

У липні в горах справжні чорничні «жнива» – від малого до великого гнуть спини, збираючи місцевий делікатес. Та самі ним не дуже й ласують, головне – встигнути зібрати врожай, поки ягода не відійшла, та вигідно продати його заготівельникам. Працюють "стахановськими методами» – збирають не вручну, а спеціальними саморобними пристроями – гребінцями-дергачками, у вигляді великої виделки, які підставляють під кущ і тягнуть догори – ягоди залишаються у гребінці.

Щороку в гірських села приїжджають перекупники, які тоннами закуповують у селян яфини. Платять по-різному, рік на рік не випадає. В минулому році , як ніколи, сккуповували дорого – по 25-27 гривень. Селяни у своє щастя аж не вірили. По чорниці пішли навіть ті, хто раніше лінувався.

В середьньому можна було заробити приблизно від 200 до 500 гривень в день. Де ще такі гроші заробиш?! Якщо у селі зарплата продавця у місцевому магазинчику – 1000 гривень. В селах тільки лінивий вома сидить.
Цього року невідомо як буде. Ще і від врожаю багато залежить...


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp