Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Рецепт вурди із перших вуст (ВІДЕО)

3 липня 2014 р., 11:50

Підйом о 3 ранку, а потім робота кипить на Карпатських полонинах.

Майже півроку в горах – без світла, без зручностей та без вихідних. Над ними - тільки небо. В таких умовах живуть вівчарі на полонинах. Випасають овець, виготовляють корисні та смачні продукти. На життя не скаржаться – кажуть, а хто – як не вони. Кілька годин з життя вівчарів – далі

Карпати. Масив Свидовець. Вранці звідси відкриваються неймовірні пейзажі.

О цій порі вже не сплять вівчарі. Робота кипить. Їхній день починається о 3 ранку за їхнім часом (о 5 годині київського). Один вівчар заганяє овець, інші – доять. Справа не з легких, потребує спеціальних умінь.

Свіже молоко проціджують. З нього потім виготовлятимуть сир та вурду. Секретами виготовлення вурди вівчарі поділились і з нами. Рецепт простий. Але тим, хто не живе вівчарським життям, його втілити навряд чи вдасться. Спочатку доять овець та кіз. З молока збирають вершки. З першого овечого молока роблять сир (як кажуть тут – “сер”). Залишки відігрівають на вурду. Спочатку в молоко додають трохи клягу – його роблять з висушеного шлуночка теляти або ягняти. Все кілька разів старанно перемішують. Після того суміш відігрівають на вогні, аби “склягалася”. Проціджують. Роблять вурду. 

Вурду потім відправляють в долину, де господарі засолюють її та переробляють на бринзу. Іноді їм доводиться по горах йти 12 годин, аби дістатися найближчого села.

Живуть вівчарі у колибах без електрики та зручностей. Вівчарські колиби складаються з однієї “кімнати”, в якій живуть та готують продукти вівчарства. Життя в горах незмінне. Тут час зупинився. Що б не відбувалося: військові операції, геополітичні зміни, війни та перемир’я вівчарі точно знають: над горами зійде сонце, а їхні отари, як і щодня, чекатитмуть їх.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp