Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Нарубались або Хто каламутить воду у Воловці? (ФОТО)

9 липня 2014 р., 19:00

До мешканців гірського селища постукала біда, яку привела "за руку" масова і безвідповідальна вирубка лісів.

Днями над Воловцем пройшло кілька неочікуваних злив, які завдали значної шкоди комунальному підприємству «Воловецький селищний «Водоканалсервіс». Це перш за все стосується водозабору, який замулено глиною та рештками від заготівлі деревини. Відчули це і споживачі води Воловця, у краниках яких потекла каламутна вода, яка так недешево обходиться їм. У декого навіть вийшли з ладу котли, які використовуються для підігріву води. Про це директор комунального підприємства «Воловецький селищний «Водоканалсервіс» О. М. Савчин доповів керівникам району. 

Щоб вивчити причини, які призвели до цього, унеможливити повторення подібного головою райдержадміністрації М. А. Попеличем створено компетентну комісію. Її співголови М. А. Попелич та І. А. Щербей залучили до роботи спеціаліста першої категорії Воловецької селищної ради С. В. Григу, головного спеціаліста відділу архітектури, містобудування та цивільного захисту Ю. Ф. Дзямка й начальника відділу архітектури, містобудування та цивільного захисту райдержадміністрації В. А. Зозулинця, інженера гірських річок Мукачівського міжрайонного управління водного господарства С. М. Іванченка, головного спеціаліста відділу національного природокористування Департаменту екології та природних ресурсів ОДА В. В. Росола, директора комунального підприємства «Воловецький селищний «Водоканалсервіс» О. М. Савчина, головного лісничого ДП «Воловецьке лісове господарство М. С. Собрана та начальника Свалявського міжрайонного управління Головного управління держсанепідемслужби в Закарпатській області С. І. Черничка. 


Участь у роботі комісії взяли також представники громадськості, які вже давно спостерігають за хижацьким вирубуванням лісу на Воловеччині. Комісія скрупульозно обстежила прибережну смугу та джерела постачання водозабору у райцентрі. Комісією встановлено, що джерелами водопостачання водозабору, який забезпечує питною водою мешканців Воловця, є річка Волівчик та потічки, які формуються високо в горах. 

Ліва притока Волівчика, яка є джерелом постачання води до забору, забруднена залишками лісопродукції та занесена намулом. На час перевірки, а це був сонячний день, вода в струмку була каламутною. Причиною її забруднення було те, що вище за течією струмків, що живлять водозабір, ведеться рубка лісу. І що надзвичайно прикро – для цього не проведені належні підготовчі лісозаготівельні роботи. Це, зокрема, не проведено ремонт переїзного містка біля водозабору, відвід грунтових вод із трелювального волока. Натомість трелювання деревини з лісосіки здійснюється гірським потічком без гідротехнічної споруди. У погоні за додатковими кубиками цими вимогами лісозаготівельники знехтували, але попри все це прибережна смуга та русла потічків «Волівчика» захаращено залишками деревини. 

У межах прибережної смуги потічка розміщений верхній склад деревини, на якому відсутнє трав’яне покриття, грунт розмитий, дощовими водами його змиває у русло та накопичувальний резервуар водозабірних споруд. Територія, на якій здійснюються лісозаготівельні роботи, знаходиться у другому та третьому поясах зони санітарної охорони водозабірних споруд. В той же час, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 18. 12. 1998 р. № 2024 “Про правовий режим зон санітарної охорони водних об’єктів” в межах вказаних зон розорювання земель та головна рубка лісу заборонені.

Акт обстеження комісія надіслала прокурору Закарпатської області, прокурору Воловецького району та в природоохоронну прокуратуру, у компетенції яких заборонити рубки лісу у водоохоронних зонах та нехтування природоохоронним законодавством. Саме від них залежить чи довго воловчани ще питимуть каламутну воду.

Воловецька РДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp