Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці ознайомилися, як чехи раціонально використовувують відновлювальні джерела енергії (ФОТО)

29 жовтня 2017 р., 16:20

Закарпатська делегація на чолі з головою облради Михайлом Рівісом відвідала з метою обміну досвідом Екотехнічний центр «Альтернатор», що знаходиться у чеському місті Тржебіч краю Височини.

Тут гості ознайомилися з роботою сучасної котельні, яка збудована поруч, і яка переробляє залишки лісового господарства – тріски.

Закарпатці на власні очі переконалися, як можна енергоефективно та раціонально використовувати тверду біомасу, і звичайно ж зі зниженням негативного впливу на довкілля.

Огляд Екотехнічного центру «Альтернатор» в інтерактивній формі дав можливість відвідувачам пересвідчитися, як ефективно використовувати відновлювальні джерела енергії, які вкрай необхідні для майбутнього.

Як розповіли чеські партнери, цей проект, натхненний сучасними інтерактивними науковими центрами, де наочно навчають відвідувачів новітніми технологіями в галузі фізики, техніки, а також екології. Фахівці розповіли, що нині біомаса – четверта за значенням палива у світі, яка складає близько 15% загального споживання первинних енергоносіїв. При цьому понад 70% відновлювальних джерел енергії походить із біомаси. Тож відбувається швидкий перехід до її раціонального використання. Тому не дивно, що виробництво та споживання біопалива зростає в усьому світі, зокрема в Чехії.

- Нам, українцям, також важливо не залишитись осторонь передових світових тенденцій у цьому напрямку, вважаючи на суттєве зростання цін на природний газ для населення та ЖКГ, - зазначив голова облради Михайло Рівіс. – Тим паче, що в нашій країні більш ніж достатній енергетичний потенціал біомаси, основними складовими яких є сільськогосподарські відходи: солома, відходи з виробництва кукурудзи, соняшника; деревна біомаса у вигляді дров, тріски, гранул, та енергетичні культури – верба, тополя, використання яких у промислових масштабах активно розвивається останніми роками. Нині ж на енергетичні потреби в нашій країні використовується лише на 10% від загального потенціалу.

- Впроваджувати технології енергетичного використання біомаси в практику доцільно, як у масштабах окремих дворогосподарств, так і в системах центрального теплопостачання, - зазначив голова крайової господарської палати краю Височина Ріхард Горкі, який є також власником Екотехнічного центру «Альтернатор», додавши, що виробництво твердого біопалива виправдане, бо використовується дешева сировина – гілля дерев, яких отримують від планових чищень лісових і полезахисних насаджень, садів, і яких в Чехії більш ніж достатньо.

Також закарпатці мали можливість відвідати незвичайний демонстраційний центр, де знаходилася колись взуттєва фабрика. Не оминули гості і ретро-машини.


Прес-служба Закарпатської облради

Схожі новини

Рівіс: «Всі учасники АТО будуть забезпечені земельними ділянками» (ФОТО)
Рівіс - про запровадження страхової медицини на Закарпатті
На розвиток Закарпаття ЄС ередбачається близько 80 мільйонів (ФОТО)
Рівіс: Для охорони, збереження і розвитку Карпат потрібна системна та комплексна державна політика, міжрегіональна співпраця
Самоврядці Закарпаття на Верховині вирішували пріоритетні завдання розвитку громад краю (ФОТО)
Рівіс – угорцям: «Бачу бажання співпраці, і що незабаром разом перерізатимемо стрічку для перших польотів» (ФОТО)
Михайло Рівіс зустрівся з головою Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергієм Комнатним (ФОТО)
На Закарпатті перебуває з офіційним візитом делегація округу Верхня Франконія Німеччини (ФОТО)
Михайло Рівіс: «На Солотвинський солерудник ЄС виділяє три млн євро, але Мінагрополітики…ніяк не дасть погодження» (ФОТО)
Рівіс: Обласна рада у співпраці із облдержадміністрацією зробить усе можливе для того, щоб Закарпаття процвітало

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp