Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Папа Римський зустрінеться з біженцями-мусульманами

28 листопада 2017 р., 12:36

Папа Римський Франциск прибув до М'янми

У рамках туру країнами Південної Азії. Він зустрінеться з найвпливовішими політичними та військовими діячами країни.

Про це повідомляє прес-секретар Ватикану, кардинал П'єтро Паролін.

Понтифік завітає до М'янми та Бангладеш в рамках шестиденного туру Південною Азією. Офіційною метою є підтримка місцевих християнських спільнот.

Окрім цього, Папа Франциск зустрінеться з міністром закордонних справ М'янми Аун Сан Су Чжі та командувачем армії, генералом Мін Аун Глаїнгом. Темою розмови буде криза навколо етнічно-релігійної меншини рохінджа. Понад 600 тисяч її представників були вимушені стати біженцями за останні 4 місяці.

Рохінджа — мусульманська етнічна меншина на території переважно буддистської М'янми. Вони компактно проживають у штаті Ракхайн на заході країни. Їхня загальна кількість становить близько 1,5 млн людей. Рохінджа вважаються одним із найбільш дискримінованих у світі народів. Багато років вони борються за те, щоб мати рівні права з іншими народами М'янми. Утім офіційна влада не визнає їх окремим народом, а вважає переселенцями з сусіднього Бангладеш, які колись незаконно перетнули кордон та заселили м'янманський штат Ракхайн.

Папа Франциск також відвідає міжрелігійну конференцію у Дацці 1 грудня. Там серед учасників будуть і представники рохінджа.

Візит Папи планувався ще до початку конфлікту між урядом і народом рохінджа у М'янмі. Через це особиста зустріч з лідерами меншини не була попередньо запланована. Утім зараз її включили до програми як символічний жест з боку Ватикану.

Між тим, Чарльз Маунг Бо, архієпископ Янгона (М'янма), порадив Понтифіку не використовувати термін "рохінджа" під час візиту. Адже уряд М'янми не визнає їх окремим етносом. До цього, Папа Франциск вже звертався до жертв конфлікту як до "братів та сестер рохінджа". Саме тому світова спільнота слідкуватиме, чи дослухається він порад архієпископа.

"Я бажаю, щоб візит до М'янми сигналізував нашу повагу та підтримку всім спробам установити гармонію та сприяти співпраці заради служіння спільному добру", - сказав Папа Римський у відео-зверненні."

Сутички між центральною владою та мусульманською меншиною почались після того, як 25 серпня 2017 року антиурядове угруповання "Армія спасіння Аракан Рохінджа" здійснило напад на кілька блокпостів у штаті. Унаслідок цього урядові війська розпочали широкомасштабну антитерористичну операцію у регіонах компактного проживання рохінджа.

Через зіткнення у Ракхайні загинуло приблизно 100 осіб, а понад 350 тисяч осіб були вимушені тікати в сусідні країни. Сутички мусульман із армією спричинили гуманітарну кризу в регіоні. Світова спільнота продовжує доставляти туди гуманітарні вантажі, проте часто допомога перехоплювалась і не доходила до постраждалих та біженців.

Окрім того, світова спільнота засуджує фактичну лідерку М'янми та нобелівську лауреатку Аун Сан Су Чжі за бездіяльність у кризі з рохінджа. Тисячі людей підписали петицію, щоб позбавити її почесної нагороди, яку вона отримала в 1990 році за боротьбу проти військової влади у країні та демократизацію М'янми.

23 листопада представники М'янми та Бангладеш підписали меморандум про повернення біженців назад на батьківщину. Сторони розраховують почати цей процес у наступні два місяці.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp