Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Управлінні Нацбанку в Закарпатті розповіли, чого бізнес краю очікує найближчим часом (ОПИТУВАННЯ)

16 липня 2014 р., 10:17

Близько третини респондентів (32%) очікують, що через 12 місяців курс буде в межах 11,5-12,5 грн./дол. США.

Національний банк України в період з 14 травня до 6 червня 2014 року провів чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку поточної та майбутньої ділової активності підприємств України, результати якого представлені у звіті “Ділові очікування підприємств України”, розміщеному на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

В опитуванні взяло участь 22 підприємства Закарпатської області (всього в опитуванні Національного банку взяли участь 1 115 підприємств з 24 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників).

Результати очікувань є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.

Опитування підприємств у ІІ кварталі 2014 року збіглося з періодом невизначеності політичних та економічних перспектив країни, нестабільною ситуацією на сході держави та ускладненням взаємовідносин із Російською Федерацією, що спричинило погіршення очікувань респондентів як щодо макроекономічної ситуації, так і щодо перспектив розвитку своїх підприємств.

Водночас наявні і певні позитивні тенденції. Зросла впевненість респондентів у стабільності обмінного курсу національної валюти. Так у наступні 12 місяців на стабільність валютного курсу очікують 31,4% респондентів (порівняно з 8,3% у попередньому кварталі). Близько третини респондентів (32%) очікують, що через 12 місяців курс буде в межах 11,5-12,5 грн./дол. США.

У ІІ кварталі 2014 року зросла кількість респондентів, які очікують збільшення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Це обумовило зменшення негативного балансу очікувань до (-26,2%) порівняно з (-34,9%) у попередньому кварталі. Очікування покращилися в респондентів більшості видів економічної діяльності.

Загалом у респондентів позитивні очікування щодо перспектив розвитку власних підприємств у наступні 12 місяців. Вони очікують поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств, зростання обсягів реалізації продукції – як загальних, так і на зовнішньому ринку, а також зберігають позитивні оцінки щодо інвестицій в обладнання. Водночас респонденти очікують зниження обсягів інвестицій у будівництво та зменшення кількості працівників.

Спроможність підприємств збільшувати виробництво найбільше обмежують нестабільна політична ситуація (відзначили 58,9% респондентів, найвищий рівень за весь період проведення опитувань) та занадто високі ціни на енергоносії (51,7% респондентів).

За очікуваннями респондентів, у наступні три місяці потреба в позикових коштах зростатиме. Найбільше респондентів, які планують брати кредити, серед підприємств переробної промисловості та сільського господарства. Залишається найбільшою частка тих підприємств (86,2%), що планують брати банківські кредити в гривні.

Управління Національного банку України в Закарпатській області висловлює щиру подяку керівникам підприємств, які брали участь в опитуваннях щодо ділових очікувань, та запрошує зацікавлених керівників підприємств регіону до співпраці.
Прес-служба Управління Національного банку України в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp