Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чому Москаль не зможе завадити децентралізації на Закарпатті

24 лютого 2018 р., 17:30

Майбутнє області залежить від людей, а не від примхи одного чиновника

Як повідомляв «Час Закарпаття», у четвер у с. Барвінок, що під Ужгородом, відбувся великий, дуже цікавий і важливий для області форум «Закарпаття - центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу». Його проведення могло і мало дати великий імпульс децентралізаційній реформі на Закарпатті. Однак Закарпатська ОДА і особисто її голова намагалися всіляко цьому зашкодити. Не маючи можливості відмінити чи зірвати захід, який проводив «Закарпатський центр розвитку місцевого самоврядування» спільно з Мінрегіоном за підтримки програми «U-lead з Європою», голова ОДА усе ж зумів добряче накапостити.

Децентралізація – найуспішніша реформа, яку проводить Україна. Це думка європейських партнерів, зацитована зі слів першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди. Утім, цього не почув ні голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, ні голова обласної ради Михайло Рівіс. Вони обидва форум проігнорували. Офіційною причиною відсутності керівників краю стала сесія обласної ради, проведення якої нібито випадково збіглося з форумом. Насправді ж, як дізнався «Час Закарпаття», сесію наспіх «підганяли» під форум, а щоб встигнути дотриматися регламенту, відповідні офіційні повідомлення про проведення сесії публікували на сайті обласної ради далеко поза робочим часом – за кілька хвилин до півночі в останній можливий для цього день.

Можна з високою ймовірністю припускати, що ця активна «підготовча робота» Геннадія Москаля і її результат спровокували граничну відвертість представників органів місцевого самоврядування та деяких гостей форуму, котрі, напевно, вперше публічно і так голосно заявили: децентралізацію на Закарпатті блокує ОДА і особисто Геннадій Москаль.

Ось декілька цитат з форуму.

«У нас одна проблема, вона сидить в Закарпатській ОДА і всі ми знаємо її прізвище» - голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький.

«Україну від Європи загороджує стіна. І ця стіна – Закарпатська область. Парадокс: реформа йде на Сході України, а тут, на Закарпатті, – повний гаплик» – Юрій Ганущак, експерт з питань місцевого самоврядування, один із батьків децентралізаційної реформи.

В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ: «Я здивований, що більшість присутніх у залі так негативно висловлюються про роботу обласної державної адміністрації в частині формування об’єднаних громад. Для ОДА це має стати сигналом. Обласна влада не може ігнорувати інтереси і настрої мешканців регіону… Я розумію, якщо три громади подають документи про об’єднання до ОДА і - нічого, четверта взагалі не захоче за це братися. Вважаю, що виконавча влада на місцях не може не виконувати закон і дискредитувати реформу, яку впроваджує Уряд і підтримує Президент».

І ще одна красномовна цитати від Юрія Ганущака: «Я розумію, чому Москаль не пускає (громади на об’єднання – Ред.) – він звик контролювати все, що рухається. Роби так, як я сказав! Але досвід системи МВС у децентралізації шкідливий. Питають, які ініціативи допоможуть провести реформу на Закарпатті? Ініціатива одна – пора (Москалю – ред.) на пенсію!»



Що на все це відповідає закарпатська влада?

Віктор Мікулін, заступник голови ОДА: «Ми не поспішаємо і робимо правильно… Нам соромно, що Закарпатська область дотепер не має перспективного плану формування територій громад. Я розумію, що колись прийдеться відповідати за це… Перспективний план майже готовий до подання на сесію обласної ради».

«Час Закарпаття» з задоволенням опублікував би аргументи ОДА в дискусії, наприклад, про доцільність чи недоцільність створення тих чи інших громад в області. Якби такі аргументи були озвучені... Єдине, що почули учасники форуму від Віктора Мікуліна – це твердження про те, що є якісь експерти, які бачать економічні проблеми, що можуть виникнути в громад Закарпаття, і тому дуже скрупульозно і без поспіху працюють над перспективним планом формування громад.

«Перспективний план – у перспективі» - каже заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін. Це при тому, що у квітні виповниться чотири роки реформі місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Тим часом, поки Закарпатська обласна адміністрація не поспішає, громади регіону втрачають чималі можливості, якими сьогодні користуються об’єднані ОТГ. Юрій Ганущак навів дані, які свідчать, що лише по інфраструктурній субвенції громади Закарпаття, якби вони об’єдналися, за три роки (2016-2018), могли б отримати близько 1,5 млрд грн.

Так, у 2016 році із 694 млн грн, які могли отримати громади Закарпаття на свій розвиток, по факту вони отримали лише 15 млн грн. У 2017 році із 466 млн грн можливої підтримки держави, по факту отримали лише 14,5 млн грн. У 2018 році ця сума могла б скласти 324 млн грн, проте громади отримають лише 16 млн грн.

Важливо відзначити ще один момент. І присутні на заході представники медіа, і учасники форуму просили роз'яснити, як мають діяти ті громади, які пройшли складний процес громадських обговорень та прийняття рішень про об’єднання в громаду, однак отримали відмову від обласної державної адміністрації або ж взагалі не отримали висновку ОДА, як це передбачає законодавство.

- Найперше, такі непорозуміння між громадами і обласною державною адміністрацією необхідно виносити у публічну площину, щоб громадськість могла дати свою оцінку. По кожному зверненню до обласної державної адміністрації щодо об’єднання в громаду має бути публічна відповідь, чому не дають можливості об’єднатися. Пропоную офіційно направити на адресу Кабінету Міністрів України звернення громад Закарпаття, які не отримали висновку від ОДА на свої рішення про об’єднання. Очевидно тоді Уряд доручить Мінрегіону та Мін’юсту знайти інше рішення у правовому полі, - відповів перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.



І додав ще одне важливе:

«Усі регіони і громади в ході децентралізації мають однакові можливості. І там, де ці можливості місцева влада не використовує, страждають не чиновники, а мешканці сіл та міст. Не має бути такого, щоб десь в країні люди жили гірше лише через небажання чи неспроможність місцевої влади розвивати громаду. Рано чи пізно Уряд прийме адміністративне рішення про об’єднання громад. І тоді місцеві чиновники зрозуміють, що втратили шанс стати місцевими лідерами, очолити процеси розвитку своїх громад».

Поки ці без перебільшення надважливі для регіону речі звучали на форумі, ЗМІ та соцмережі бурхливо обговорювали брудну, але дуже вчасну для Геннадія Москаля лайку на адресу Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Виглядає так, що голова Закарпатської ОДА, обираючи між заголовками «Москалю пора на пенсію» і «Москаль назвав Супрун є…нутою?», зупинився на другому варіанті. І мабуть, зараз вважає, що зробив правильний вибір.

Утім, чи так це – покаже час.

Наразі очевидно одне. Децентралізацію не відмінять, не припинять і не розвернуть. Замість 13 районів на Закарпатті буде 4, можна забути про старі райони (з виступу Юрія Ганущака на форумі). Ті громади, які не об’єднаються добровільно, будуть об’єднані адміністративно (читай – примусово). Рано чи пізно. А для тих, хто об’єднується зараз – ще відчинене вікно великих можливостей.

Чи варто позбавляти свої громади цих можливостей, остерігаючись проблем у стосунках із головою ОДА, – ось питання, над яким, безперечно, думали закарпатські сільські, міські і селищні голови, повертаючись додому з Ужгорода. І саме від їхніх відповідей на це запитання (а не від примхи одного чиновника) залежить майбутнє Закарпаття.

Реформа неминуча. Іншого просто не дано. Це після форуму остаточно розуміють всі його учасники.

А значить – далі буде…
Ярослав Світлик, «Час Закарпаття»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp