Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді працювала школа інтеграції для внутрішніх переселенців

22 травня 2018 р., 09:25

Триденна Школа інтеграції для внутрішньо переміщених осіб Закарпатської області завершила свою роботу

Організатори школи – ГО «Неємія», програма «Радник з питань ВПО» та ГО «Закарпаття – Донбас» за підтримки Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА – ставили за мету сприяння адаптації та інтеграції ВПО у краї, підвищення їхнього рівня інформаційно-правової обізнаності та освоєння навичок психологічної самодопомоги.

Основний акцент радниця Мінсоцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна та психолог ГО «Закарпаття – Донбас» Тетяна Хорошилова зробили на психологічному аспекті адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, фахівці навчали як комунікувати, створювати групи взаємодопомоги, як діяти у конфліктних ситуаціях, проводили вправи та руханки на згуртування.

Анжела Бабкіна представила інформаційно-правовий блок, у рамках якого провела огляд нормативно-правових документів щодо ВПО в Україні, розповіла про державні та недержавні організації, які працюють з ВПО, та про можливості в регіоні.

Участь у заході взяли представники Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області, Департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА, ГО «Неємія», на базі якої проведено Школу, та переселенці зі сходу України, які нині мешкають у різних куточках краю.

Директор Регіонального центру Василь Попадинець поінформував присутніх про належність ВПО до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, розповів куди звертатися за правовою допомогою на Закарпатті та які документи для цього потрібні.

Як зазначали учасники заходу, однією з найбільших проблем для них є відсутність житла. Нині вони змушені винаймати помешкання за власні кошти, а допомога, яку надає держава, є незначною, та й отримати її стає дедалі важче.

Попри те, що в державі запроваджена програма забезпечення житлом так звана «50 х 50», переселенці кажуть, що навіть таке житло їм «світить» хіба що років через 30…

Ділячись своїми враженнями від участі у заході, Олена Л. розповідає: «в селі я одна переселенка. Мене дуже добре прийняли, допомагали, навіть цілий рік не брали гроші за житло. Але побачитись із земляками, з якими ти на «одній хвилі», почути професійні поради, як бути в непростих ситуаціях, з якими ти стикаєшся чи не щодня, а ще й дізнатися куди звертатися за допомогою – це супер!».

Тож головної своєї мети Школа досягла, адже незважаючи на всі негаразди, люди отримали месидж, що треба гуртуватися, не замикатися у своїх проблемах, допомагати один одному та не опускати руки навіть у найскладнішій ситуації.
Оксана Дудаш, Ужгород

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp