Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Історія одного живописця (ФОТО)

2 червня 2018 р., 12:00

Який народився у Мукачеві

Народився 20 серпня 1910 року в Мукачеві. У десятирічному віці разом із батьками виїхав у місто Дьор (Угорщина). Художню освіту здобув у Королівській академії образотворчих мистецтв Угорщини, де навчався у період із 1928 по 1935 рік. Наставниками його були відомі майстри Оскар Глац та Лайош Варга Нандор. Також в Академії його навчав Берталан Карловський – відомий митець, який народився в Мукачеві.

{g}

Після навчання подорожував до Італії та Австрії, там удосконалював мистецтво. З 1936-го року переїжджає до міста Дунафельдвар (Угорщина), де починає викладати мистецтво у школі. У 1939-му повернувся на Закарпаття й до 1944-го року викладав у гімназії Другетів в Ужгороді. В 1944 році відправився на фронт, під час війни навіть потрапив у полон.

Після війни продовжив викладати. Відтак протягом певного часу жив і творив у Будапешті. Працював із олією, аквареллю та крейдою. Як відзначали мистецтвознавці, творчість Ендредя – це щось нове для імпресіонізму та неокласицизму. Полюбляв малювати пейзажі, в яких чудово передавав красу природи. Картини митця характеризуються різкими лініями та затіненими кольоровими плямами. Графіка Ю. Ендредя вирізняється форматуванням і формуванням лінійного креслення. Акварельні картини відображають світогляд митця, його настрої, переживання, саме тому художник часто використовував у роботі ліричні форми.

Юрій Ендредь виставляв свої роботи на виставках із місцевими художниками ще під час навчання в академії. Брав участь у колективних виставках в Угорщині, Швеції, Німеччині, Чехословаччині. Персональні експозиції Ю. Ендредя відбулися у центрі UVATERV у Будапешті (Угорщина, 1968, 1984), Дьорі (Угорщина, 1969), Токаї (Угорщина, 1972), Шопроні (Угорщина, культурний центр Ференца Ліста, 1986), Сент-Луїсі (1986, США).

Роботи митця зберігаються в Угорській національній галереї.

Текст: Денис Фазекаш

© Культурно-мистецька фундація Brovdi Art


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp