Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Газ Україна отримуватиме через газопровід «Вояни-Ужгород»

29 липня 2014 р., 21:23

До 1 вересня словацький та український оператори ГТС зможуть запустити газопровід «Вояни-Ужгород», через який до України постачатиметься до 27 млн кубометрів газу на добу, заявив експерт з енергетичних питань Леонід Унігговський.

Словацький реверс на підході. Оператор ГТС Словаччини компанія Eustream вже в серпні має намір провести роботи з пуско-наладки газопроводу «Вояни-Ужгород». Саме завдяки цьому маршруту Україна зможе отримувати європейський реверсний газ. Газопровід повинен бути готовий до роботи до першого вересня. У «Нафтогазі» раніше повідомляли, що поставками газу в Україну через Словаччину зацікавилося близько 20 європейських компаній.

Докладніше про перспективи поставок реверсного газу в Україну і про те, яку роль у цьому процесі відіграє Словаччина, радіостанція Голос Столиці поговорила з генеральним директором «Нафтогазбудінформатика» Леонідом Уніговським.

Як ви оціните значимість цього газопроводу для України?

– Якщо казати про Словаччину, то це дійсно поки що єдиний реальний маршрут. Це газопровід загальною протяжністю десь до 15 кілометрів, діаметром на словацькій стороні 700 міліметрів, на нашій 100 міліметрів, робочий тиск – 55 атмосфер, технічна можливість – до 32 мільйонів кубометрів природного газу на добу.

Безумовно, це суттєвий крок. Історія наших взаємовідносин з оператором словацької ГТС досить складна. І це перший реальний крок, перший реальний газопровід, по якому ми зможемо отримувати газ зі Словаччини. Напевно почнеться це з 8 мільйонів кубометрів на добу, потім 20, 27 мільйонів – де 20 млн – це гарантована потужність, і 7 млн – це додаткова потужність. Нагадаю, що окрім словацького напрямку є ще реверс з Польщі та Угорщини.

Чи встигнуть запустити газопровід до вересня?

–Компанія Eustream вже почала необхідні роботи. 15 серпня починає ці роботи наш оператор ГТС «Укртрансгаз». До 1 вересня – я певен – ці роботи будуть закінчені. Тобто вже через місяць ми зможемо отримувати газ зі Словаччини.

Чи перекриє реверс проблеми з російським газом?


– Повністю – ні. Є два терміни стосовно Словаччини – малий реверс, це те, що зараз реалізується, і великий реверс. Великий реверс – це постачання до 30 мільярдів кубометрів газу на рік. Нажаль, це питання не вирішено.

До слова, раніше в ефірі радіостанції Голос Столиці президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут заявив, що Україна навіть на третину не використовує реверсні можливості купівлі газу.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp