Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді відновили традиції святкування Івана Купала (ФОТО)

25 червня 2018 р., 10:25

Незважаючи на не зовсім сприятливу погоду, в Ужгороді вчора ввечері колоритно відзначили свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, – Купала, або Купайла.

Варто зазначити, Купала ще називають святом молоді.
За старим календарем цей день припадав на 24 червня, тож для ужгородців відтворили давні традиції. Пускання вогняного колеса у воду, ходіння по розпеченому вугіллі, стрибки через вогонь, плетіння віночків - і це ще не всі особливості свята на березі Ужа.
Захід позиціонували як “величне свято українського народу”. Організатором є громадська організація “Наше місто - рідний дім” та спілка козацьких організацій міста Ужгорода. Свято відбулося за сприяння Ужгородської міської ради.

{g}

Присутнім розповіли про давню традицію відзначення цього дня, що сягає корінням далеких язичницьких часів. Цього дня багато обрядів пов’язані саме з пошуком для молодих людей своєї долі. Так, ужгородські дівчата також плели віночки з польових квітів, а відтак пускали їх за течією. Чоловіки спустили згори в річку вогняне колесо (символ літнього сонцевороту), а стрибки через ватру і ходіння по розпеченому вугіллі прикрасили тематичний обряд.
Захід став доброю традицією в обласному центрі Закарпаття, адже відбувається вже вчетверте. За словами організаторки Наталії Сентимрей, щоразу святкування дещо відрізняється від попереднього. Якщо першого року це було театралізоване дійство з водяниками і відьмами, то тепер акцент зробили на відтворенні первинних традицій.
А ще на святі виконували Гімн України, співали патріотичні композиції, зокрема музичну частину свята збагатила участь ужгородського театру гумору "Шарж". Одна із пісень стосувалася магічного цвіту папороті, який за повір’ям, можна знайти високо в горах саме на Купала - і тим самим відшукати своє щастя.
Ужгородська міська рада

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp