Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мукачівський хор хлопчиків та юнаків два тижні провів у Франції

22 серпня 2018 р., 10:45

Хор хлопчиків та юнаків Мукачівської хорової школи під керівництвом художнього керівника й диригента Володимира Волонтира побував у Франції на 29-му міжнародному музичному молодіжному фестивалі «Eurochestries».

Це був єдиний хоровий колектив серед симфонічних і камерних оркестрів із Іспанії, Мексики, Канади, Естонії, Росії, Китаю. Що викликало особливу увагу і, звичайно, відповідальність у спільному виконанні творів, із якими хор впорався бездоганно.

Виступали в кількох містах – у переповнених старовинних церквах XI – XIII ст. і концертних залах, де панувала атмосфера вишуканості та справжнього свята високої музики. Й усюди разом із прапором Євросоюзу гордо майорів український стяг. Сольні концерту хору складалися з двох відділів, де звучала музика українських композиторів-класиків А. Веделя, М. Леонтовича, О. Кошиця, західноєвропейських Й. С. Баха, О. Лассо, Ш. Гуно, Д. Зеліолі, а також обробки український народних пісень, пісні січових стрільців М. Гайворонського і твори В. Волонтира.

Незабутні враження залишилися від спільних репетицій і виступів у гала-концертах відкриття й закриття фесту в конгрес-центрі м. Жонзак і спеціально підготовленому амфітеатрі на площі м. Понс, де в урочистій атмосфері з яскравими феєрверками завершилося свято музики.

Для багатьох французів приморського краю Шарент-Марітім, що на самому кінці Європи, мукачівський колектив відкривав Україну з її неперевершеними пісенними традиціями й хоровою культурою.

У вільний час закарпатці відвідали аквапарк і озеро у Жонзаку, мали екскурсію на завод з виготовлення коньяку і піно «Bertrand», здійснили подорож до міста Ла Рошелл, столиці департаменту Шарент-Марітім, до берега Атлантичного океану, де споглядали відомий Форт Буаяр. А дорогою додому зупинилися в Парижі. Це була незабутня прогулянка до Ейфелевої вежі, по Єлисейських полях, до оперного театру, Лувру, набережною Сени, Собору Паризької Богоматері. Фізичну втому знімав спів: звучала «Привітальна» В. Волонтира, «Щедрик» М. Леонтовича, «Глоріа» Дж. Верді, гімну фестивалю, які французи зустрічали зацікавленими поглядами і щирими оплесками. Цікавою була й екскурсія в Регензбург у Німеччині, в м. Брук, де громада гостинно прийняла мукачівців.

Христина ВОЛОНТИР, газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp