Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті представили роботи Народного артиста України та Вірменії

18 вересня 2018 р., 16:05

В обласному центрі містяни та гості Ужгорода можуть оглянути експозицію, приурочену Сергію Параджанову

14 вересня 2018 року в Ужгороді в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» відкрилася арт-, фотовиставка під назвою «Імпресія дотику», присвячена відомому кінорежисеру, сценаристу та художнику, народному артисту України та Вірменії Сергію Параджанову.Організаторами виставки виступають Центр сучасного мистецтва ім. Куїнджі, Вірменське товариство культурних зв’язків«AOКС-Україна» і Parajanov-ART за підтримки Спілки вірмен України.

В експозиції представлені раритетні експонати зі збірки родини народного артиста України та Вірменії Сергія Параджанова, із приватних колекцій, із фонду Parajanov-ARTречей, які належали кіномитцеві, і які він сам зробив чи комусь подарував. Зокрема, тут вироби з дерева, картини, портрети митця, видрукувані цитати про нього та спогади. «Тут є роботи і які сам Параджанов власноруч робив, є частина таких, які передала колишня дружина кінорежисера. Є колажі, зроблені руками його сина, багата колекція від видатних дизайнерів України», - розповіла куратор виставки і голова ГО «Вірменське товариство культурних зв’язків«АОКС-Україна» Олена Оганесян.

На відкритті в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» голова Товариства вірменської культури Закарпаття «Арарат» КаренЕнокян відзначив, що Параджанов – людина, яка створила абсолютно новий для своєї епохи жанр – кіно-пісню.

Олена Оганесянтакож розповіла, що виставка міжнародна, оскільки речі, представлені на ній, зібрані з усього світу.Світлинидля експозиції надали фотохудожники з 5 країн світу – Швеції, Японії, Коста-Ріки, Грузії та США.

Слід додати, що Сергій Параджанов під час зйомок свого легендарного фільму «Тіні забутих предків» неодноразово навідувався до Ужгорода, і в підсумку був знайомий із багатьма мешканцями міста. Більше того, один із корифеїв закарпатської школи живопису Федір Манайлоконсультував Параджанова при зйомках стрічки "Тіні забутих предків", а художник Ференц Семанупродовж 25 років дружив із кінорежисером. Узагалі Параджановсправив на 26-річного ужгородського художника настільки велике враження, що Ференц разом із колегою-митцемАтаназомФединцем поїхав навіть на зйомки фільму і провів там кілька тижнів. За роки дружби Семан присвятив кілька робіт кінорежисерові, серед яких відомакартина «Реквієм».

Арт- і фотовиставка, приурочена культовому режисеру Сергію Параджанову, буде доступна для відвідування охочими впродовж двох тижнів, до 30 вересня.

Фото: Наталія Павлик



Культурно-мистецька фундація "Brovdi Art"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp