Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті ростуть найстаріші дерева

12 листопада 2018 р., 14:50

У одному з сіл

Два дуби, що ростуть у селі Стужиця на Великоберезнянщині, привертають увагу не тільки закарпатців, а й туристів із багатьох інших регіонів. Дерево дуб завжди символізувало мир, силу, мужність, витривалість, довголіття, родючість та вірність.

За версією Туристично інформаційного центру “Турінформ Закарпаття”, унікальні природні пам’ятки у селі Стужиця входить до переліку “Ужанська долина – ТОП 30 унікальних місць”.

Місцеві жителі кажуть, що дуже часто гілки тисячолітніх дубів хапають хмари, через це спричиняють падіння дощів. Кажуть, що й назва села Стужиця походить від назви студінь – холод. А саме село Стужиця виникло у далекому 1599 році.

Плануєте свій візит та відпочинок в Карпатах, оберіть Закарпаття та село Стужиця, де Ви можете побачити унікальні перлини Ужанського національного природного парку – двох красенів-довгожителів: “Дідо-дуб” і дуб “Чемпіон”.

Дуби в селі Стужиця офіційно визначені, як найстаріші дуби України, а спеціалісти нарахували їм відповідно вік понад 1200 та 1300 років. Дуби, що чарують своєю величністю та красою, мають особливу енергетику, котру щиро дарують усім, хто до них доторкнеться, розташовані поряд з унікальними буковими пралісами, що занесені до світової спадщини ЮНЕСКО.

Цікавий факт: під дубами міг сидіти Жуль Верн. Існує факт, відомий з листів про те, що у лісах Стужиці перебував Жуль Верн. Він писав, що їздив у Австро-Угорщину оглянути територію, де упав найбільший у Європі метеорит. Цікаво є те, що це один великий неподільний камінь, який дозволяє вченим і сьогодні вивчати.

Характеристика унікальної пам’ятки природи Дуб чемпіон у селі Стужиця:

Окружність стовбура 9,6 мВисота дерева понад 25 м.діаметр – 3,0 мВік 1300 років.А усі туристи переважно відвідують Дідо Дуб, який до них є найближчим.

Характеристика Дідо дуба

Окружність стовбура 9,1 мширина крони – 20х25 метрівдіаметр – 3,0 мВисота дерева понад 30 м.Вік 1100 – 1200 років. Де знаходиться? Дерева ростуть у селі Стужиця, Великоберезнянського району, Закарпатської області.

Легенди Закарпаття про дуби у селі Стужиця:

За однією з легенд них, дуб виріс з жолудя, який заніс сюди величезний вепр;За іншою легендою, у колишні часи під дубом збиралися розбійники і ділили награбоване добро;кажуть, що у дуплі Дідо-дуба під час «сухого закону» робили самогон. Правда це чи ні – ми, мабуть, не дізнаємось ніколи. Тому він стоїть у стороні.

Чим зайнятись у селі Стужиця?

Перебуваючи в селі Стужиця коло могутнього дуба, Ви можете самотужки з друзями перевірити його ширину, та охопити стовбур тисячолітнього дерева;Дізнатись більше про природу та околиці з інформаційного стендуПоруч з дубом стоїть храм, збудований у 1893 роціБільше дізнатись про Ужанський національний природний паркВідвідати джерело води у селі Стужиця та храмВідвідати букові праліси (туристичний маршрут довжиною 8,5 км від села Стужиця)Відвідати гору Кременець (туристичний маршрут протяжністю 16 км від села Стужиця), вершина якої лежить на стику кордонів трьох держав: України, Польщі та Словаччини (відвідування даного об’єкту повинне здійснюватись з дозволу прикордонників);Відвідати місце падіння метеориту у селі Княгиня.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp