Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

«Різдвяна карпатська симфонія» чарує ужгородців (ФОТО)

22 грудня 2018 р., 12:00

На виставці митця

«Різдвяна карпатська симфонія» – під такою назвою 21 грудня 2018 р. у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилась персональна виставка тканих виробів Миколи Кокіша з с. Розтоки Рахівського району.

Виставка була організована співробітниками Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури, який продовж останніх років у співпраці з ужгородським скасеном організував чималу кількість виставок. Головна мета таких виставок – можливість для народних умільців різних, в тому числі й найвіддаленіших районів краю, презентувати свій творчий доробок для широкого кола поціновувачів народного мистецтва.

Микола Кокіш – майстер, що досконало володіє технологією обробки вовни, виготовляє з неї найрізноманітніші вироби, які нерідко стають унікальними. Любов до рідного, традиційного допомагає М. Кокішу, фармацевту за фахом, зберігати та примножувати традиції рідного краю. На виставці майстер представив знамениті гуцульські ліжники, сувої домотканих доріжок, традиційні гуцульські рушники, виконані в техніці ручного перебірного ткацтва. Виставка цінна й тим, що на ній представлені зразки традиційного народного вбрання, зокрема й такі рідкісні, як вовняна осінньо-зимова накидка гугля. Гармонійно в експозицію виставки вписались запаски, пояси, а також різного роду сумки – бесаги, тайстри, дзьобенки.

Зі словами вітання та характеристикою творчості майстра виступили директори музею та центру культури Василь Коцан і Ганна Дрогальчук. Ганна Василівна наголосила на тому, що ткані вироби Миколи Кокіша внесені до обласного реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини, а також вручила грамоту майстру. До слів вітання приєдналась й Ольга Штефанюк, провідний методист Рахівського районного будинку культури. Вона відмітила, що Микола Кокіш є постійним учасником виставок, фестивалів, ярмарок, постійно працює й вдосконалює свої твори, вносячи в них свій авторських задум. Професійну, мистецьку оцінку творам автора виставки дали Михайло Белень, голова закарпатського осередку Національної спілки дизайнерів України, а також Роман Пилип мистецтвознавець, доцент Закарпатської академії мистецтв. Вони відмітили професіоналізм М. Кокіша, збереженість у його роботах традицій, зокрема у колористиці та побудові орнаментальних композицій.

Роботи Миколи Кокіша милують око та користуються неабияким попитом у шанувальників народного мистецтва. Усіх бажаючих зануритись в традиції народного ткацтва запрошуємо до Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Виставка триватиме до 20 січня 2019 р.







Закарпатський музей народної архітектури та побуту

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp