Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

З УжНУ – до успіху. Стартапи вишу можуть "вистрілити" в Європі

27 грудня 2018 р., 11:20

Три роки тому в Ужгородському національному університеті започатковано проведення конкурсу «Стартап-УжНУ», що дає можливість молоді представити свої інноваційні розробки, які мають шанс стати комерційно успішним продуктом

Конкурс має дуже велику популярність, і за цей час талановита університетська молодь підготувала вже кілька десятків цікавих проектів і наукових розробок. Деякими з них одразу ж зацікавився бізнес, у тому числі – й за кордоном.

За словами проректора УжНУ з наукової роботи професора Ігоря Студеняка, головна мета конкурсу «Стартап-УжНУ» – стимулювання підприємницької активності у студентському середовищі, реалізація ідей молодіжного наукового пошуку в готові продукти. А потім – їх успішна комерціалізація, тобто запуск бізнесу. «Конкурс започаткований для популяризації інноваційної та підприємницької діяльності молоді, розвитку творчого потенціалу студентів, підвищення рівня наукових розробок молодих учених, а також створення умов для реалізації інноваційних ідей та їх подальшої комерціалізації. Ми відзначаємо високий інтерес молоді й достойний науковий рівень виконання проектів, який щороку зростає», – каже Ігор Петрович.

Про те, що проекти-фіналісти направду мають високі шанси бути втіленими в життя, свідчать ті факти, що вже не однією ідеєю молодих старт­аперів УжНУ зацікавилися за кордоном. Так, до проекту студентів хімічного факультету мають інтерес бізнесмени з Бразилії. А розробкою студентки Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ Ганріетти Бан зацікавилися представники Китаю. І таких прикладів більше.

На початку грудня в італійському місті Трієст проходив міжнародний семінар-тренінг «Training and presentation of scientist business ideas» у рамках проекту «European Early Innovators Innitiative», який фінансується Фондом стратегічних проектів Дунайського регіону, ініційованим компетентними суб’єктами з 4-х країн (Румунії, Італії, України та Словаччини).

За інформацією науково-дослідної частини УжНУ, в семінарі взяли участь і цьогорічні переможці конкурсу інноваційних ідей «Стартап УжНУ-2018». Свої роботи в Італії презентували Ганріетта Бан (проект «Система моніторингу з елементами доповненої реальності»), студент медфаку Володимир Драганчук із проектом «АІМП (Автономний ін`єкційний модульний пристрій)», Ольга Білак із біологічного факультету, яка представила проект «Композиції ефірних олій із широким спектром антимікробних властивостей», та студентка фізфаку Надія Костровська з проектом «AR-ГІД».

Протягом першого дня семінару учасники представили свої презентації в приміщенні «University of Udine» в м. Трієст. Крім українських студентів, у семінарі взяли участь аспіранти вишів Румунії, які також представили цікаві проекти. Семінар був насичений не лише презентаціями від юних стартаперів, а й корисними лекціями та майстер-класами, кваліфіковані спеціалісти навчали демонструвати інноваційні ідеї та продукти потенційним інвесторам, відчувати себе впевненішими. Наступного дня, 5 листопада, доопрацьовані презентації представили керівникам різних підприємств та співробітникам Наукового парку м. Трієст («Area Science Park»).

Завдяки цьому заходу студенти УжНУ навели дуже важливі контакти з учасниками інших країн, загалом нові знайомства. Отримали корисне спілкування, додаткові знан­ня, можливість представити свої проекти та бізнес-ідеї і дізнатися, як європейський бізнес оцінює потенціал комерційної реалізації їхніх розробок.

Ужгородський національний університет преміює, фінансово підтримує переможців щорічних конкурсів «Стартап-УжНУ», тобто є першим інвестором їхніх проектів. А за три роки завдяки цьому конкурсу у виші вже створено кілька дослідницьких груп, почалося формування творчого покоління молодих науковців УжНУ. І це чудово, бо саме такої – розумної, креативної, інноваційної і амбітної молоді Україні дуже не вистачає.


На фото: переможці конкурсу.
Ярослав Світлик, "Новини Закарпаття"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp