Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В УжНУ відзначили 25-річчя словацького та 5-ліття чеського відділень міжнародною науковою конференцією (ФОТО)

12 жовтня 2019 р., 10:00

10-11 жовтня на філологічному факультеті Ужгородського університету провели Міжнародну наукову конференцію «Проблеми сучасної славістики», приурочену до двох ювілеїв: 25-ої річниці відкриття словацького відділення та 5-ої — чеського.

Форум урочисто відкрили в читальному залі Наукової бібліотеки вишу. На заході були викладачі й студенти філфаку, завітали й представники Закарпатської обласної державної адміністрації, Ужгородської міської ради, чеського культурного центру в Києві, благодійного фонду ViZa, шкіл. А ще — науковці з університетів Києва, Львова, Дніпра, Луцька, а також Пряшева, Братислави, Кошиць, Трнави.

Завідувачка кафедри словацької філології Наталія Петріцапривітавши гостей, теплими словами згадала ідейного натхненника створення словацького відділення — відомого мовознавця Павла Чучку, та всіх, хто був біля витоків підрозділу. У 1994 році започатковано спеціальність «Словацька мова і література» на кафедрі загального та слов’янського мовознавства, а в 1996-ому — засновано окремий підрозділ. У 2013 році з’явилася спеціальність «Чеська мова і література».

Проректорка із науково-педагогічної роботи вишу Мирослава Лендьелзазначила: «Перший ювілей в університеті, який я відвідала в статусі проректора, був під час 20-ліття кафедри словацької філології. Приємно, що зовсім невеликий колектив цього підрозділу приносить славу університетові». Також Мирослава Олександрівна вручила грамоти ректора за плідну діяльність професорці Світлані Пахомовій, доценткам Юлії Юсип-Якимович, Тетяні Ліхтей.

Відтак деканеса філфаку Галина Шумицька зауважила: «Наш факультет функціонує вже 74 роки, і 25 років пишеться літопис словацького відділення й п’ять — чеського. За цей час зроблена вагома робота, видано словники, підручники, художні збірки, статті. Ми дуже цінуємо словацький і чеський лекторат, людей, які працюють і працювали колись».

Галина Василівна разом із заступником Олегом Хававчаком вручила викладачам кафедри подяки та кружки з емблемою факультету, побажавши «повної чаші, добра, радості, любові».

Із вітальними словами виступили генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта, почесний консул Словацької Республіки Олег Адамчук, заступник міського голови Олександр Білак, представниця центру Студія Академіка Словака, доцентка університету Коменського в Братиславі Яна Пекаровічова, які відзначили високу професійність колективу. Своєю чергою, ужнівці подякували за всебічну підтримку.

Чеська лекторка Петра Зламана, яка вже впродовж двох років викладає в УжНУ, передала вітання від генерального консула Чеської Республіки у Львові Павела Пешека й відзначила сприятливу для викладання й навчання атмосферу на філологічному факультеті.

Екскурс у минуле відділення словакістики зробила професорка Світлана Пахомова. В УжНУ україністи та русисти вивчали словацьку й чеську ще з 1960-их, а ідея підготовки фахівців-словакістів виникла після здобуття Україною незалежності. Розповідь С. Пахомової доповнювали архівні світлини, які демонстрували присутнім. Цікаво, що на початках відділенню бракувало літератури, а нині науково-методичними працями викладачів УжНУ послуговуються в різних вишах України. Тішить, що 2018-ого року в конкурсі «Книга-фест» у номінації «Навчальне видання» перше місце здобув підручник «Словацька мова» Світлани Пахомової та Ярослава Джоґаника. Професорка розповіла про численні закордонні практики для студентів, які допомагають вивчати мову та культуру, наголосивши: вивчати словацьку та чеську студенти можуть із нуля.

Після вітальних слів творчі виступи презентували учні спеціалізованої загальноосвітньої школи № 4 з поглибленим вивченням словацької мови, а також студентки-словакістки й богемістки.

Насамкінець заступниця директора Наукової бібліотеки, етнічна чешка Вікторія Воробецьпредставила підготовану працівниками книгозбірні виставку книжок.

Наступного дня конференції науковці презентували свої напрацювання, зокрема в секціях «Теорія і практика перекладу», «Словацька та чеська література в часовій рефлексії та зв’язках».

Ольга Брайлян,
фото Наталії Сентимрей, Меліацентр УжНУ




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp