Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Карпатах масово вирубують ліс під виглядом "санітарних рубок"

17 січня 2020 р., 13:50

У 2018 році на Закарпатті санітарними рубками заготовили деревини в півтора рази більше, ніж "комерційними"

Санітарне вирубування дерев у Карпатах використовують як спосіб отримати деревину там, де інші види рубок обмежено або заборонено. Про це йдеться у матеріалі експерта з лісової політики ГО «Українська природоохоронна група» Єгора Гриника на УП.Життя.

У 2018 році на Закарпатті санітарними рубками заготовили 776 тисяч кубометрів деревини. Це в півтора рази більше, ніж «комерційними» рубками. У порівнянні з 2017 роком масштаби санітарних рубок збільшилися більш як удвічі.

Згідно з даними німецьких експертів, більше половини оглянутих ними санітарних рубок у Карпатах були призначені неправомірно або ж викликали запитання.

Побувавши у Яснянському лісгоспі, автор виявив, що лісники ніяк не позначають межі вирубки, вирішуючи на власний розсуд, скільки зрубати; вирубують додаткові дерева, ховаючи пні під гілками; переправляють деревину срумком, захаращуючи його.

Лісники запевняють, що санітарні рубки – найбільш ефективний спосіб боротьби з усиханням ялинових лісів. Також у такий спосіб попереджають розповсюдження шкідників.

Та за словами Гриника, значна частина санітарних рубок абсолютно беззмістовна. Наприклад, проведення рубки вимагає до семи погоджень, на які підуть кілька місяців. За цей час комахи-шкідники встигають полишити відібрані дерева.

У низці країн Європи між виявленням ураженого шкідником дерева та його рубкою минають лічені дні. Саме тому Кабмін ухвалив нову програму, яка вимагає спростити процедуру отримання дозволів на санітарні рубки. Проте це може лише погіршити ситуацію, вважає Гриник.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp