Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Михайло Рівіс: Об’єднавши зусилля довкола проєктів – ImProDiReT та REVITAL І, ми створимо основу для роз´язання питань щодо Солотвинського солерудника (ФОТО)

30 січня 2020 р., 08:50

Питання розглядалося учора

29 січня у конференцзалі комплексу «Деренівська купіль», що в с. Нижнє Солотвино Ужгородського району в рамках проєкту ImProDiReT відбулася міжнародна конференція на тему: «Дорожня карта вирішення надзвичайної ситуації у смт.Солотвино та створення рішень для стійкого майбутнього».

Участь у форумі взяли: голова облради Михайло Рівіс та радник голови – Олександр Білак, в.о.голови ОДА Олексій Гетманенко, депутати, дипломати, науковці, експерти. На форум також запрошені представники окремих Міністерств України, Міністерства закордонних справ Угорщини та Румунії, Об´єднаного секретаріату Дунайської Стратегії та Європейської комісії.

Основна мета форуму – проведення конструктивного діалогу між усіма зацікавленими сторонами та підписання Меморандуму «дорожньої карти» подальшого вирішення ситуації в смт Солотвино.

Упродовж останніх років обласна влада та депутати неодноразово зверталися до центральних органів державної влади з приводу врегулювання ситуації навколо Солотвинського солерудника, а також велися перемовини в рамках транскордонної співпраці із міжнародними партнерами.

Сьогодні Михайло Рівіс, виступаючи на форумі, привітав від депутатського корпусу облради та від себе особисто його учасників, побажав плідної роботи у дискусіях, та наголосив на важливості порушеного питання не тільки для Закарпаття та всієї України, а й для країн Дунайського басейну. Відтак підкреслив, що , будучи заступником голови ОДА, у 2014 році він разом із керівниками відповідних структур та експертами предметно проаналізували стан справ щодо Солотвина. Та дійшли висновку, що хоч у 2011 році ситуація у смт Солотвино оголошена надзвичайною і може мати негативний вплив на весь Дунайський басейн, по факту не вирішена як ні в плані стабілізації ситуації, так і щодо забезпечення безпеки тисячі солотвинців та об’єктів інфраструктури, які опинилися в зоні ризику. «Ми звернулися до Моніторингової місії ОБСЄ з проханням направити сюди фахівців і вивчити ситуацію на місці. Після чого на Закарпаття прибули європейські фахівці для комплексної оцінки поточної ситуації у Солотвині та розробки рекомендацій з її вирішення. Я щиро дякую представництву Єврокомісії в Україні, яке поставилось до цього важливого для нас питання відповідально», – наголосив М.Рівіс , додавши, що, крім того, у 2016 році команда цивільного захисту ЄС (RAR) провела оцінку ризиків цієї території та її околиць. Звіт нараховує 8 пакетів рекомендацій щодо етапів відновлення.

На сьогодні на Закарпатті реалізується проект REVITAL І – це перший захід, спрямований на впровадження пропозицій RAR на ділі. Даний проєкт відомий як «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу», що реалізується через Європейське об´єднання територіального співробітництва ТИСА (ЄОТС ТИСА) у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» за сприяння та активної підтримки наших угорських друзів, Міністерського комісаріату з питань Стратегії ЄС для Дунайського регіону, а також Мінагрополітики України. Загальна вартість проєкту - понад 1 млн євро, із яких внесок ЄС складає понад 968 тис євро. Його мета полягає у створенні основи для запуску проєкту з відновлення щахт Солотвина та околиць через поглиблення транскордонної співпраці між Закарпаттям та суміжними територіями Європи. «У рамках цього проєкту через дослідження (геологічні, геоморфологічні, структурні, гідрогеологічні, гідрологічні) за допомогою провідних технологій матимемо змогу бачити чітку картину того, що відбувається у соляних щахтах та на прилеглих територіях. У шахти опускатиметься робот, розроблений науковцями Мішкольцського університету, який робитеме аналіз, вимірювання, фото і т.д. Найперше задля безпека наших краян, які там проживають, бо це – найбільша наша цінність. До того ж, за твердженням експертів, сіль потрапляє у Тису, а звідти – у Дунай, а це загроза для екосистеми Дунаю», – далі мовив очільник облради та підкреслив, що «перед нами – непрості завдання, але ми йдемо шляхом їх поетапного вирішення, аж до відновлення унікальної алергологічної лікарні у Солотвині – однієї з родзинок краю».

На завершення виступу М.Рівіс висловив упевненість у тому, що, об’єднавши зусилля довкола цих двох проєктів – ImProDiReT та REVITAL І, вдасться досягти спільної мети – створити основу із впровадження процесу відновлення та рекультивації Солотвина і його околиць, без екологічних ризиків у перспективі. Та подякував усім дотичним до вирішення цього наболілого для закарпатців питання.


Виконавчий апарат облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp