Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті запрацювала Муніципальна поліція 911

21 жовтня 2014 р., 17:13

За цей тиждень до них уже звернулись більше десятка разів.

21 жовтня в прес-центрі «Нове Закарпаття» Європейського медіа-центру відбулася прес-конференція щодо початку функціонування Департаменту муніципальної поліції МСП (Police 911) в Закарпатській області як осередку міжнародної громадської організації «Міжнародна служба порятунку (Police 911)». 
Ця установа була створена після підписання Положення «Про муніципальну поліцію в Закарпатській області» першим віце-президентом МГО «МСП (Police 911)» 22 червня 2014 року, проте запрацювала фактично тільки тепер. 

«Міжнародна громадська організація була створена ще у 2009 році разом з президентом МГО «МСП (Police 911)» Павлом Дибою та мною, – зазначає перший віце-президент МГО «МСП (Police 911)» Петро Мацак. – Разом зі словацькими, угорськими, чеськими, італійськими, канадськими колегами ми змогли це здійснити. Зараз ж ми ведемо переговори зі всіма органами державних служб та органами місцевого самоврядування для спільного забезпечення порядку в селах, селищах та містах. Хоча діяльність МГО «МСП (Police 911)» на цьому не обмежується, бо понад 40 тисяч громадян отримало допомогу від організації протягом її існування. Так як ми громадська організація міжнародного статусу, то співзасновниками є також наші колеги зі Словаччини, Угорщини, Чехії, Італії, Канади. Саме в Україні існує Департамент з питань транспорту та безпеки на автошляхах України та Департамент з питань охорони громадського порядку та державного кордону. І нещодавно запрацював Департамент муніципальної поліції МСП (Police 911) в Закарпатській області». 

«Департамент муніципальної поліції МСП (Police 911) невипадково має саме таку назву. Справа у тому, що перш за все треба відштовхуватися від самого значення слова «поліція», що загалом означає підрозділ, завданням якого є охорона безпеки громадян та підтримання громадського порядку і спокою. Муніципальною є ця поліція через те, що вона пов’язана з місцевим управлінням», – пояснює Борис Борисов, директор департаменту муніципальної поліції МСП (Police 911) в Закарпатській області. – Головне для нас – це правопорядок на тих вулицях, де ми щодня ходимо, у будинках, де ми проживаємо, з нашими сім’ями, на пішохідних переходах, де наші діти і ми з вами кожного дня буваємо. Ці та інші деталі складають суцільну картину муніципального правопорядку». 

Борис Борисов також зазначив, що у департаменті працює цілодобова «гаряча лінія» (0312)44-0-911, за якою громадяни можуть звертатися, якщо вони є свідками правопорушень або їм потрібна якась допомога. Неправильно припарковане авто, несанкціонована торгівля, стихійні оголошення – це далеко не весь список, за яким буде реагувати «муніципальна поліція». 

«Сам штат «муніципальної поліції» МСП (Police 911) складається з 48 людей. У нас є договір з приватною правоохоронною агенцією, за допомогою якого правоохоронці у вільний від роботи час виконують роботу на громадських засадах. МГО «МСП (Police 911)» ще у 2011 році уклала угоду про співпрацю між виконавчим комітетом Ужгородської міської ради, зокрема щодо забезпечення громадської безпеки. Тому Ви могли нас бачити і на сесіях міськради» – інформує Борис Борисов. 

Він також зазначив, що за цей тиждень було 13 звернень: одна з них стосувалася правомірності дій працівника ДАІ, було два звернення щодо обклейки паркану, інші – стосовно несанкціонованої торгівлі. 

«Якщо взяти ринок на площі Корятовича, то тут надзвичайні проблеми з несанкціонованою торгівлею. У нас є інформація, що насправді є один підприємець, який наймає бабусь, щоб вони продавали продукцію. Цей же підприємець наймає квартири для цих бабусь, які переважно приїжджають з Хустщини і вони торгують тією самою продукцією протягом тижня і живуть в Ужгороді. Тобто люди купують навіть не продукцію, привезену з Ужгородського району, десь поблизу, а товар, який зберігають незрозуміло де, за яких умов і скільки. Ми уже ведемо перемовини з відділом муніципальної поліції Ужгородської міськради для спільного патрулювання: вони виписуватимуть протоколи в адмінкомісію, а ми – в суди». 

За словами Бориса Борисовича, планується патрулювання з 7:00 до 20:00 в центрі міста, щоб громадяни могли безпосередньо звертатися. Також він має на меті впровадити закріплення декількох людей з «муніципальної поліції» в кожному районі, що на його думку, допоможе налагодити контакт з самими жителями і безпосередньо реагувати на їх виклики. «Муніципальна поліція» МСП (Police 911) планує співпрацювати з міліцією в місті та області, громадськими організаціями тощо. 

«У нас багато планів і для їх реалізації потрібні кошти, тому ми хочемо зробити проекти для отримання грандів від європейських країн, зокрема проект про отримання 200 камер для забезпечення громадського порядку в місті», – каже Борис Борисов. 

Під час зустрічі зі ЗМІ представники закарпатського осередку МГО «МСП (Police 911)» повідомили і про роботу іншого осередку в області – Департаменту з прав споживачів МСП (Police 911). «Ми допомагаємо людям, коли уже їм ніхто не зарадить, – інформує Мирослав Домище, директор департаменту з прав споживачів МСП (Police 911). – Ми створюємо інформаційний простір, пишемо не менше 2 статей щомісяця про порушення прав споживачів, про конкретні випадки і механізми їх законного вирішення. Ми допомагаємо людям у зверненні до суду для встановлення справедливості. Саме тому у нас незабаром вийде брошура «Самозахист споживача», яка складатиметься з 3 частин: продукти, промислові товари і послуги. Ця книга дуже чітко і ясно дасть відповіді на питання споживачів про їхні законні права і можливість захистити себе».

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp