За нашими спостереженнями, на «зеленому» базарі в Ужгороді ранні овочі користуються чималою популярністю. І кожен, хто ними торгує, припрошує, розхвалюючи своє. Більшість продавців, до речі, тут немісцеві, переважно з Мукачівщини, Малої та Великої Доброні, що на Ужгородщині.
Нині за кілограм огірків просять 16 гривень, стільки ж за томати, ранню капусту та кабачки — 6 грн., салат — 5 грн., пучок кропу, зеленої цибулі, петрушки і шпинату — 2 грн. Рання картопля взагалі б’є всі рекорди — 18 грн. за кг. До речі, тут її не так вже й багато. Редиска коштує 5 гривень. «І не нижче, панічко. Це все моє, сам саджу», — каже дідусь із Великих Лучок, що на Мукачівщині. Чоловік пояснює, що через вирощування зеленини вдома світа білого не бачить, мріє виспатися й встигає хіба що «піти в церкву». І ціни, переконує, не піднімає. Зате після нашої розмови до купленої мною редиски дає в подарунок жменьку салату.
А от ранніх фруктів поки що на ринку малувато. За першу черешню просять 20 грн. (за півлітрову банку), а за полуницю — всі 35 грн. за кілограм. Проте ужгородці кажуть, коли хочете зекономити, то краще податися на «п’яний» базар чи на «Білочку», бо там дешевше.
Для порівняння, торік за кілограм огірків продавці просили 8—10 гривень, за капусту — 3—4 грн. Рання ж картопля коштувала від 8 до 10 грн. за кілограм, пучок цибулі, петрушки чи кропу — 2 гривні. Щодо перших весняних фруктів, то рік тому за кілограм черешень просили 10—15, за полуницю — 15—25 гривень. Коментарі, як кажуть, зайві…
Газета "Новини Закарпаття"
Оксана ШТЕФАНЬО