Відомий український дієтолог родом із Закарпаття Оксана Скиталінська радить, як пережити Великодні Свята без шкоди для здоров'я
"Найближчими днями передбачається харчова вакханалія.
Буде і випічка, і солодощі і все інше.
Дієтологи ж придумали глікемічний індекс (ГІ) і всі ці продукти відразу занесли в червоний список.
ГІ - це поділ продуктів за швидкістю, з якою вони піднімають рівень цукру в крові, змушуючи підшлункову залозу виділяти гормон інсулін.
Часте вживання продуктів з високим ГІ виснажує підшлункову, сприяє накопиченню жиру в тілі, підвищеній схильності до запалень, прискореного старіння і всьому іншому "букету" наслідків.
Але наближається Великдень, тістечка неминучі. Як бути?
ГІ можна знизити, якщо додати до страви продукти з низьким і дуже низьким ГВ. Наприклад, додати висівок, насіння льону, горіхів та ягід і таке інше.
Печете паску, тістечка, налисники, сирники? Додайте трошки вівсяних висівок, цільнозернової/житньої муки.
Ягоди, фрукти містять клітковину, яка сповільнює засвоєння глюкози.
Як приклад, зваріть кашу з білого рису. Без цукру, без меду. Але з ягодами (ожина, чорниця, полуниця), горіхами, насінням льону, висівками", - радить пані Скиталінська.