Чорничний сезон тільки розпочався. Чорниці на Закарпатті збирають в віддалених гірських місцевостях.
Щороку горяни з нетерпінням чекають, поки достигне їхнє «чорне золото», адже саме на чорних ягодах тут можна заробити непогану «свіжу» копійку.
У липні в горах справжні чорничні «жнива» – від малого до великого гнуть спини, збираючи місцевий делікатес. Та самі ним не дуже й ласують, головне – встигнути зібрати врожай, поки ягода не відійшла, та вигідно продати його заготівельникам. Працюють "стахановськими методами» – збирають не вручну, а спеціальними саморобними пристроями – гребінцями-дергачками, у вигляді великої виделки, які підставляють під кущ і тягнуть догори – ягоди залишаються у гребінці.
Щороку в гірських села приїжджають перекупники, які тоннами закуповують у селян яфини. Платять по-різному, рік на рік не випадає. В минулому році , як ніколи, сккуповували дорого – по 25-27 гривень. Селяни у своє щастя аж не вірили. По чорниці пішли навіть ті, хто раніше лінувався.
В середьньому можна було заробити приблизно від 200 до 500 гривень в день. Де ще такі гроші заробиш?! Якщо у селі зарплата продавця у місцевому магазинчику – 1000 гривень. В селах тільки лінивий вома сидить.
Цього року невідомо як буде. Ще і від врожаю багато залежить...