Туризмознавець Федір Шандор визначив 10 найбільш цікавих фактів про закарпатську каву.
1318 рік – італійські Другетти привезли традицію кавування до Закарпаття
175 гривень – найдорожче еспресо «Аль-Ідрісі» у кав’ярні «Штефаньо», Ужгород
1 гривня – найдешевше еспресо на аграрному ринку в Ужгороді
В Ужгороді знаходиться найповніша кавова колекція з країн «кавового поясу»
Щоденно на Закарпатті випивають тисяч порцій еспресо
Кавова чашечка на Закарпатті називається «фінджа»
Закарпатський кавоман в середньому за день випиває від 3 до 7 еспресо
98,7% закарпатців п’ють смажену молоту зернову каву
Закарпатські кавові баристи спеціально були привезені до Москви для обслуговування спортсменів на Олімпіаді-80
В Ужгороді встановлені «кавові» пам’ятники – кавовій фінджі, кавоману і ведмедику-кавоману