Святий Вечір перед Різдвом Христовим - це час, коли вся велика родина сідає за стіл після сходження першої зорі на небі.
Мова йде про християн Східного обряду, греко-католиків та православних, які святкують Різдво 7 січня.
За давньою українською традицією, вечір 6 січня у народі називається Святий Вечір - останній день великого різдвяного посту. Тому всі страви великої вечері напередодні Різдва є пісними, приготованими виключно на олії і без м'яса.
У цей день старожили не вживають їжу до сходження першої зорі на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження Спасителя.
12 страв на столі закарпатців практично не відрізнається від вечері українських сімей, але все залежить від бажання і знань господині.
Традиційний стіл на Святвечір прикрашають такими стравами:
— Кутя
— Компот чи узвар
— Голубці
— Пісний борщ
— Оселедець під буряком
— Салат з вареної квасолі, буряків, квашеної капусти
— Варена картопля, перемішана в олії з часником і цибулею
— Гриби мариновані
— Риба смажена
— Солоні огірки
— Пісні деруни чи вареники
— Пісні пампушки
Які ще традиції притаманні українцям - дивіться у цікавому відеосюжеті