Пасхальний піст – найдовший і строгий з усіх постів, тому й вихід з нього є стресом для організму. Як правильно вийти з посту без шкоди для здоров’я розповідає сімейний лікар Ірина Кулик:
Поради загальновідомі – невеликими порціями, які можемо збільшувати поступово. Важливо поєднання м’яса з овочами, зеленню. Вироби з борошна вживаємо теж у невеликій кількості. Алкоголь – трішки. Краще сухого вина.За час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, його організм перестає виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів, тобто, якщо людина відразу після посту почне їсти м’ясні страви, то його організму просто нічим буде їх переробляти. Якщо з посту виходити неправильно, то можна більше нашкодити своєму організму, ніж принести користі, наприклад, це загрожує появою і загостренням виразки, колітів, панкреатиту, холециститу і поганого самопочуття.
Взагалі, варто пам’ятати, що Великдень- свято, яке об’єднує родину, дозволяє приділити час та розділити радість з близькими людьми, а радість від іжі тимчасова, а от наслідки переїдання після тривалого посту, можуть бути дуже загрозливими,- додає сімейний лікар Ірина Кулик.Марія Кочмарь