Stéphane Badet – Професор економіки і маркетингу виноробства Бордо, агроном та викладач економіки Міністерства сільського господарства Франції в EPL Бордо;
Guilherme Martins – Енолог з регіону Бордо (Франція), доктор мікробіології і біотехнологій, агроном, майстер виноградарства та виноробства, координатор програми, викладач економіки Міністерства сільського господарства Франції в EPL Бордо;
Людмила Степура – Експертка з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні.
Протягом дводенного інтенсиву спеціалісти з Бордо ділитимуться досвідом у виноградарстві, виноробстві, вчитимуть місцевих майстрів розпізнавати недоліки вина та уникати їх, навчать своїй методиці дегустацій, а також познайомлять з французькими і світовими практиками винного туризму та ролі винної справи в розвитку регіону.
На відкриті лекції і майстерні запрошують професіоналів виноградарства і виноробства, фахівців з туризму, студентів (не тільки аграрних спеціальностей, а й напрямків економіки, маркетингу, туризму).
Заходи відбудуться у вишах в Ужгороді і Сваляві, а також у Берегові, де пройде майстерня на виноградниках Малої Гори.
Наступні етапи програми у 2020-му році будуть більш практичними. Французькі експерти відвідуватимуть виноградники і виноробні Закарпаття, готуватимуть аналітику та рекомендації, консультуватимуть щодо застосування найкращих світових практик. також запланована практика на Закарпатті студентів, які вивчають виноробство у Бордо, подальша співпраця.
Ось попередній перелік заходів, на які Chateau Chizay Academy запрошує всіх зацікавлених.
22 листопада:
- пресконференція (10.00, Ужгородський прес-клуб);
- відкрита лекція в УжНУ «Бордо: виноробство та регіональний розвиток» (поч.12.30, аудиторія 56 Історичного факультету УжНУ, пл. Народна, 3).
23 листопада:
- майстерня про якість вина і виявлення дефектів напою для виноробів Закарпаття;
- Відкриталекція «Вина Франції і Бордо. Винний туризм: французькі та міжнародні приклади».
(11.00-15.30, Свалявський технічний коледж НУХТ, вул. Довженка, 6).
Детальна інформація й реєстрація на заходи програми «Закарпаття – Бордо»:
[email protected]; для журналістів:
[email protected]; 0503726510.
ДОВІДКОВО: Професор Стефан Баде відвідав Закарпаття навесні 2019-го року і побачив великий потенціал виноробства Закарпаття, вподобав місцеві вина. Відтак виник проєкт співпраці двох виноробних регіонів Європи.
Чому Закарпаттю важливий досвід Франції і регіону Бордо?
- Доходи від експорту вина у Франції поступаються тільки галузі авіабудування.
- Країна утримує місце №1 у світовому винному туризмі.
- Регіон Бордо – це 112 тис. 600 га виноградників, 6600 виноробних господарств, 720 мільйонів пляшок вина на рік.
- Виноробство – перший роботодавець регіону: працюють 55 тисяч людей.
- Бордо – світова столиця вина, де виробляють найбільше найкращого і найдорожчого вина планети.