Це той випадок, коли оздоровлює сила закарпатської природи. Майстер каже: ефект від лікування насиченим сіллю повітрям відчувають люди з хронічними недугами дихальної системи, особливо у великих промислових містах із забрудненим повітрям.
«Все через те, що солотвинська сіль вважається найсильнішою у світі», – пояснює пан Василь. Світильники із брил солі, виготовлені ним, – різних форм та розмірів, із кольоровими вставками, вирізьбленими візерунками – створюють особливу атмосферу в багатьох оселях, як в Україні, так і за кордоном: у Канаді, Чехії, Італії… Часто такі лампи з лікувальним ефектом купують туристи, котрі приїжджають улітку на солені озера до Солотвина.
Майстер пригадує: за роки роботи в копальні вдома накопичився солідний запас солі, тож вирішив спробувати робити з неї щось корисне. Вчився ремеслу методом проб і помилок, не все спочатку виходило. Зараз же «соляно-освітлювальна медтехніка» з Тячівщини має неабияку популярність і відома далеко за межами Закарпаття.
У кожній лампі у брилі солі має бути отвір, через який проходить повітря, насичене її випарами. Всередину монтується лампочка-«галогенка». За правилами безпеки сіль встановлюють на дерев’яну підставку на ніжках, а на перемикачі є спеціальний запобіжник.Василь Гребенюк каже: ця справа не приносить великого зиску, бо кошти і труд треба вкласти великі, а прибутки надходять поступово, та й то не завжди. «Скільки часу потрібно на виготовлення лампи?» – цікавлюся. «Все залежить від породи солі: одну починаєш різати – виходить добре, а інша може потріскатися, коли свердлиш», – відповідає майстер.
Сіль, що виявилася недостатньо якісною для виготовлення ламп, використовують для облаштування соляних кімнат. Часто їх створюють на замовлення місцевих баз відпочинку, оздоровчих центрів, санаторіїв у різних куточках України. Таке затишне приміщення, з соляними барельєфами та підсвічуванням на стелі і стінах, В. Гребенюк облаштовує в Солотвині над власною крамницею з лампами. Невдовзі тут можна буде вповні відчути сприятливий ефект від унікального мікроклімату, створеного завдяки сучасним технологіям, помноженим на природні оздоровлюючі властивості місцевої солі.
Наталія МАДЖАРА,
НЗ