Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що буде з закарпатцями, які не платять за воду?

11 листопада 2014 р., 09:43

Через борги люди можуть позбутися квартири.

Таким примусово-виконавчим шляхом вимушене піти комунальне підприємство «Водоканал м. Ужгорода», оскільки чимало містян заборгували за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення.

Через боржників і підприємство в скруті, і мережі не оновлюються, і ті, хто платить, потерпають. Тож цього тижня спеціалісти «Водоканалу» в співпраці з виконавчою службою взялися за примусове стягнення боргів. Процес тяжкий і невдячний, але якось привчати ужгородців до того, що за спожите слід розраховуватися, потрібно. Як усе відбувалося – бачили й журналісти «Закарпатки».

Виконавча? Не відчиняти!Ужгородка М., яка проживає в 38-му будинку по вул. Заньковецької, винна «Водоканалу» за спожиту воду 17 тисяч гривень. Вона не сплачує за неї з 1997 року. Зараз працівники комунального підприємства подали на жінку до суду, бо іншого способу стягнення боргу не бачать. Господарка квартири на контакт не йде, а перекривати воду – не надто гуманно. Орган Феміди, звичайно, прийняв рішення – стягнути борг. Але виконати таке рішення, як виявилося, важко. Виконавча служба цього тижня навідалася за вищезгаданою адресою. Звісно, жінка відкривати їм не збиралася. Навіть після того, як приїхала міліція. Виконавці та правоохоронці на місці склали відповідний акт. Його розглянуть у суді, який, власне, й дасть можливість відкрити силоміць двері до квартири. А відтак – описати майно, за рахунок якого відшкодують борг. Принаймні спробують.

Таких випадків насправді чимало. У «Водоканалу» вже наразі є рішення суду щодо примусового погашення заборгованості приблизно 3 тисяч абонентів. Cеред них є такі, хто боргує, приміром, 40 тисяч гривень, а є городяни, які за роки ні копійки не сплатили за воду. Тому рейди з виконавчою службою квартирами боржників «Водоканалу» триватимуть щодня. «Ми вимушені діяти таким чином, – розповідає заступник директора КП «Водоканал м. Ужгорода» Станіслав Карташов. – Громада міста заборгувала комунальному підприємству 23 мільйони гривень. Сплачувати гроші населення не поспішає. У свою чергу через борги ужгородців наше підприємство так само має прострочені зобов’язання. Так, лише за спожиту електроенергію ми винні ПАТ «Закарпаттяобленерго» понад 3 мільйони гривень. Є й інші борги, вже не кажучи про те, що якби були гроші, то ми б могли їх вкладати в оновлення мереж». З іншого боку, несправедливо, якщо одні платять за послуги, а інші – ні, і в результаті потерпають усі. Тож і доводиться таким методом боротися з боржниками».

Щоправда, є випадки, коли й виконавча служба не надто допомагає. Так, у будинку №7 по вул. Можайського й описувати нема чого. Родина ромського походження боргує за воду 13,7 тис. грн. У тій квартирі живе 6 дітей, дві жінки, чоловіка – жодного. В помешканні нема майна, яке б не було зношене бодай на 50%, тож у цьому випадку й описувати нема чого. Тож як сплатить борг ця родина – невідомо. Є й інші випадки. Так, у квартирі по вул. Джамбула, 54 борг чималий – 9,8 тис. грн. Проте виконавці теж навряд чи стягнуть його, бо в оселі квартирант. Він розповів, що сплачує 1 тис. грн за оренду помешкання, проте за комунальні послуги, за домовленістю, розраховується господар. А останній на контакт із «Водоканалом» не йде. Тому вихід – описати майно. А воно (телевізор, меблі) належить квартиранту, тож вилучити не можна (на все є документи). Описали в тому випадку виконавці бойлер – і все. Тепер чекатимуть реакції господаря.

Піти назустрічСлід визнати, що ліквідація заборгованості за допомогою виконавчої служби – дієвий, але складний спосіб. Бодай тому, що описане майно важко збути. Як розповів працівник виконавчої служби Закарпатської області Ярослав Решетар, описане майно боржника оцінює експерт, потім його виставляють на аукціон. Якщо впродовж певного часу ніхто не купує – ціна падає. Тож весь процес довготривалий, і розраховувати на те, що «Водоканал» швидко отримає оплату – не варто.

І все ж комунальники планують діяти саме цими методами. Зі слів С. Карташова, технологічно відключати воду окремим боржникам доволі важко, бо застаріле обладнання, тому єдина надія на суд. До того ж саме такий метод діє психологічно. Розуміючи, що твоє майно можуть, грубо кажучи, «арештувати», краще заплатити. «Ми звертаємося до мешканців міста з проханням погасити свої борги. Їх можна й реструктуризувати, для цього укладаємо відповідні угоди», – зазначив заступник директора КП.

Спеціалісти відзначають, що більшість людей, особливо старшого віку, намагаються вчасно оплачувати комунальні послуги. Не платять найчастіше заможні. Хоча борги зустрічаються і в тих, і в тих. Головне ж при нинішньому методі – змусити людей задуматися: краще щомісяця потроху сплачувати, ніж позбутися майна.

Петро МИНАЙ, "Закарпатська правда"



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp