Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Міжгірщина має клопіт з ромами

27 грудня 2014 р., 09:21

Проблема полягає в їх інтеграції та зайнятості

Одним з актуальних питань для Міжгірського району є питання зайнятості та інтеграції в суспільство ромської національної меншини, яка на даний час проживає в окремому «мікрорайоні» компактного проживання людей цієї національності «Бохманець» смт. Міжгір’я.

До основних проблем з якими стикається дана категорія населення можна віднести відсутність у значної частини постійного заробітку та роботи; кочівний по своєму характеру спосіб життя; відсутність належних документів, що в деякій мірі унеможливлює призначення їм соціальних допомог та виплати коштів на випадок безробіття; відсутність мотивації до праці, у більшості через низький кваліфікаційний та освітній рівень, що зумовлює в свою чергу їх слабку конкурентоспроможність на ринку праці.Подолати ці негативні наслідки покликана прийнята Закарпатською обласною радою Програма «Ромське населення Закарпаття» на 2012-2015 роки, та реалізація в районі Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період 2015-2020 р. (затверджена розпорядженням в. о. голови Міжгірської райжержадміністрації від 10.12.2014 р. № 282) відповідно до яких районним центром зайнятості проводиться та буде проводитись систематична робота по сприянню інтеграції у суспільство громадян ромської національної меншини району шляхом їх працевлаштування, перекваліфікації, створення робочих місць для шукачів роботи з числа ромського населення.

Зокрема на обліку безробітних в Міжгірському центрі зайнятості упродовж 2014 року перебували 19 громадян ромської національної меншини. За цей період їм надано 35 індивідуальних профорієнтаційних послуг. Освітній рівень даних осіб характеризується наступним чином: початкову освіту мають - 9 осіб, базову середню – 3 особи, повну загальну середню - 5 осіб, професійно-технічну освіту – 2 особи (бляхар та виробник художніх виробів з лози). Протягом даного періоду більшість з них приймала участь у проведенні групових масових заходах. Так, упродовж січня-грудня 2014 року 9 осіб ромської національної меншини взяли участь в 16-ти семінарах різного типу, в ході яких їм надано 47 групових профорієнтаційних послуг.

Упродовж 2014 року, з 19 осіб ромської національної меншини, які перебували на обліку в центрі зайнятості працевлаштовано 10 осіб, що складає 52,6 %.

Щодо працевлаштування, то більшість осіб ромської національної меншини працевлаштовуються в ПП НВФ «Благоустрій», ФГ «Ялиновець», КП «Ринок».

Проводиться певна робота щодо професійної орієнтації учнівської молоді з числа ромів. Всі вони навчаються в Міжгірській загальноосвітній спеціалізованій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів ім. А. Волошина. Під час проведення виїзних заходів з учнівською молоддю проводиться професійна орієнтація, зокрема на робітничі професії актуальні на ринку праці. Так, у травні 2014 року, проведена виїзна акція з використанням мобільного центру професійної орієнтації модернізованого на базі причепу для жителів смт. Міжгір’я, в тому числі учнівської молоді, в якій взяли участь 7 осіб ромської національності. 18 червня 2014 року в літньому таборі "Кришталеве джерело" при Міжгірській спеціалізованій загальноосвітній школі ім. А. Волошина проводився день відкритих дверей з учнівською молоддю, в числі яких взяли участь і 5 осіб ромської національної меншини. А в переддень святого Миколая в даній школі проведено профорієнтаційний урок для 25-ти учнів ромської меншини. Учасникам заходу роздали невеличкі подарунки, які на нашу думку привнесуть краплю щастя в непросте життя цих дітей.

У наступному році робота Міжгірського районного центру зайнятості по інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини продовжиться.

Іван Баран





Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp