Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Децентралізація ніяк не може перетнути гори на шляху до сільських і селищних рад Закарпаття

17 січня 2015 р., 17:15

Переважна більшість сільських рад на Закарпатті є глибоко дотаційними. Децентралізація дійшла тільки до рівня районних рад.

Про децентралізацію влади чи то посилення ролі місцевих громад і в контексті владних повноважень, і в контексті розподілу фінансів впродовж останніх років говорили і політики, і прості люди. Саме цього й очікувала вся країна. І ось затверджений Державний бюджет України на 2015 рік, яким, з одного боку, у дечому справді розширено фінансові права місцевих бюджетів, збільшивши кількість джерел фінансових надходжень до місцевих скарбничок, однак скорочено обсяги наповнення регіональних скарбниць через податок з доходів з фізичних осіб, який є одним із основних джерел наповнення місцевих бюджетів, а також туристичний збір і т. ін.

На сьогодні практично всі райони, за винятком Рахівщини, вже прийняли бюджети на цей рік. Однак передусім гірські райони, в яких переважна більшість сільських рад є глибоко дотаційними, зіткнулися із серйозними проблемами фінансування бюджетних установ і тих таки сільрад. Зі своїми проблемами сьогодні до голови облдержадміністрації Василя Губаля та голови облради Володимира Чубірка звернулися депутати районних рад, сільські та селищні голови Перечинського і Великоберезнянського районів на чолі з першими керівниками – відповідно т. в. о. головами Іваном Бібеном і Михайлом Кіндратом, головою райради Анатолієм Перцевим та в. п. голови райради Василем Риганом.

У нараді взяв участь директор департаменту фінансів облдержадміністрації Петро Лазар та заступник керуючого виконавчим апаратом облради Ганна Глухова.

Про це повідомляє прес-служба облради.

Найболючіше питання – утримання органів місцевого самоврядування (сільських і селищних рад), яке не передбачено міжбюджетними трансфертами. Потреба Перечинського району на цей рік – майже 2 мільйона, Великоберезнянського – близько трьох мільйонів гривень.

Присутні самоврядці зазначали, що децентралізація дійшла до рівня райрад, але аж ніяк не до рівня сільських і селищних рад, які отримали змінену формулу при визначенні міжбюджетних трансфертів і суттєвий розрив між видатковою та дохідною частинами. До районного бюджету передано прибутковий податок (головний бюджетоутворюючий податок для місцевих бюджетів). Тож сільськими радами втрачена можливість фінансувати свої дитячі садочки, будинки культури та амбулаторії. Селу та селищу залишилися земельний податок, новий податок на нерухомість, збільшено відсоток зарахування екологічного податку, передано до місцевих бюджетів також акцизний податок від реалізації через роздрібні мережі пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів тощо. Такі новації, наголошували сільські голови, на сьогодні викликають багато запитань.

Перші керівники області Василь Губаль та Володимир Чубірко уважно вислухали людей та наголосили, що як для Воловеччини, так і для інших гірських районів будуть знайдені механізми вирішення гострих проблем на місцях, бо на те вона і влада. Та підкреслили, що на фоні того, що відбувається в державі, – тяжка війна, падіння економіки, інфляція – усім доведеться витерпіти, проявити живу ініціативу, яка б допомогла вийти із ситуації. Бо попри все найголовніше нині – підтримати учасників АТО, допомогти провести в області мобілізацію з урахуванням попередніх помилок, щоб у ряди бійців стали здорові, боєздатні воїни, у т. ч. й представники депутатських корпусів. Як це роблять, приміром, наші сусіди з Львівщини. Як кажуть, за досвідом ходити далеко не треба. Бо наші земляки, які вже тривалий час знаходяться на передовій, потребують заміни, і вони її заслужили. Перед відправленням в зону проведення антитерористичної операції ми повинні забезпечити їх всім необхідним.

Відтак керівники районів та найпроблемніших сільрад вже спільно з фахівцями департаменту фінансів облдержадміністрації працювали над проблемами і пошуком шляхів виходу із ситуації.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp