Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородець розповість киянам про карпатські "забобони"

5 лютого 2015 р., 19:09

Світогляд горян у записах Гнатюка, Онищука та Шухевича

У відомому столичному арт-центрі «Я галерея» відкрився вже третій персональний творчий проект «Забобони» ужгородця Андрія Хіра. У ньому він продовжує дослідження основ українського фольклору, а саме текстових фраз, вибраних з етнографічних праць відомих фольклористів початку XX ст. – В.Гнатюка, А.Онищука та В.Шухевича.

Як зазначив автор на сторінці сайту галереї, він вирішив обмежитися регіоном Українських Карпат, оскільки для нього вони близькі та рідні. «Текстові фрази, вибрані з етнографічних праць, я дещо скоротив та адаптував, відкинувши зайве для того, щоб зосередити увагу на чіткому та місткому сюжеті. Метою проекту є своєрідне відтворення світогляду Карпат шляхом інтерпретації сюжетів та образів на підставі матеріалів, записаних на початку ХХ століття вищезгаданими авторами. Логіка історій, описаних у цих працях, часто відрізняється від реалістичної та раціональної. Хоча дослідники часто намагаються інтерпретувати ті чи інші міфи та повір’я з позиції здорового глузду. Однак у цих історіях і віруваннях немає чіткої межі між реальним та ірреальним, між світом людей і світом духів», — переконаний автор проекту.

«Забобони» від Андрія Хіра експонуватимуться в Києві до 9 лютого.

Газета "Новини Закарпаття"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp