Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Майбутні філологи мали театральне дозвілля

4 березня 2015 р., 20:30

Студенти першокурсники подивилися виставу «Mein liebe Віра».

У перший день весни філологи-першокурсники разом з викладачем Олегом Хававчаком та членами літературного клубу «Читаємо разом» побували на виставі «Mein liebe Віра» в Закарпатському обласному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв. Хоч як дивно, але значна частина з півсотні студентів побувала у театрі вперше.

«Meine liebe Віра» закарпатського драматурга Олександра Гавроша – одна з кращих вистав у репертуарі місцевого театру. Поставив її відомий київський драматург Сергій Архипчук. Любовна драма з прибамбасами підняла на поверхню проблему життя в гуртожитку, любовної піраміди, українського заробітчанства та одвічного питання пошуку щастя. Прем’єра вистави відбулася 27 березня 2013 року. Теперішній її показ – після півторарічної перерви.

Оскільки це чи не єдина молодіжна вистава в репертуарі театру, не дивно, що саме її викладач літератури обрав для того, аби ознайомити багатьох першокурсників з театром. «Ідея сходити на виставу всім курсом виникла тоді, коли з’ясувалося, що кілька студентів узагалі не мали уявлення про театр, – коментує Олег Хававчак. – Тож ми вирішили зробити експеримент. Я навіть не сподівався, що стільки людей зголоситься. Бачу, вони не розчаровані. Для декого це своєрідний соціокультурний шок, бо ж вистава неординарна, в ігровій манері, з постійний діалогом акторів із глядачем».

Для учасників літературного клубу «Читаємо разом» це був планований похід. Після перегляду вони поділилися враженнями від побаченого й обговорили виставу в традиційній теплій атмосфері за чашкою чаю в одній із кав’ярень міста.

Мирослава Жабей стверджує, що для неї «Meine liebe Віра» стала справжнім відкриттям, бо передає новий, актуальний погляд на стосунки між чоловіком і жінкою, нове прочитання жінки як особистості.

«Привертає увагу гармонійність усіх деталей вистави, які додають особливого шарму. На перший погляд здається, що головна героїня – зіпсована суспільством жінка, але ж насправді в її образі передана глибока особиста драма. Кожній дівчині властиве прагнення до простого жіночого щастя, яке підштовхує до подолання будь-яких перешкод», – ділиться враженнями студентка.

«Сподобалося, що актори дуже прониклися глибиною образу, майстерно передали драму героїні. А режисер довів неординарність свого бачення сучасності. Такі вистави – як свіжий ковток повітря в наш непростий час. Саме такою є наша сучасність: цікавою, експресивною, трохи гріховною, але надзвичайно щирою», – резюмує Мирослава.

У молоді виникло чимало питань до драматурга. Всі охочі зможуть обговорити любовну драму з прибамбасами «Meine liebe Віра» з її автором Олександром Гаврошем 5 березня о 14:00 в ауд. 429 головного корпусу УжНУ. Долучайтеся!

Іванка Когутич, Медіацентр УжНУ


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp