Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Дорога смерті, казаки та регулярні війська Росії - правда про бій в аропорту від закарпатських "кіборгів"

12 травня 2015 р., 19:03

Наші бійці вистояли і обстріли і сильний мороз, а от бетон не встояв

Сьогодні, 12 травня, в Ужгородському прес-клубі, відбулася прес-конференція військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Донецькому аеропорту. Вони розповіли представникам ЗМІ про війну та мир, а також поділилися враженнями від реабілітації за кордоном.

“На Закарпатті розпочато реалізацію проекту по реабілітації учасників бойових дій на Сході України “Подаруй тепло герою”, – розповів представник Громадського об’єднання “Європейський Ужгород” Іштван Цап. – Він реалізується спільно з Державним самоврядуванням українців Угорщини. Так склалося, що у нас хороші робочі стосунки з діаспорою українців. Тож вони, окрім того що посилено займаються волонтерською діяльністю, погодились прийняти на реабілітацію наших бійців. Перший етап проекту ми вже успішно реалізували. Відбулося це за сприяння Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород. Спасибі всім тим, хто організував нашим героям фізичний та психологічний відпочинок ”. За словами пана Іштвана, наразі готуються документи для реабілітації чергової групи закарпатських бійців. “Дякуючи” потужній російській пропаганді ставлення до війни в Україні не є однозначним. Тож цей проект має дуже багато корисних аспектів. Окрім реабілітації військовослужбовців він розповість правду у світі про гібридну, неоголошену війну”, – зазначив Іштван Цап.

 “Кіборги” не здавали аеропорт

“9 вересня 2014 року ми прибули в Донецьк. Через два тижні поступила команда виїхати у с. Піски, а відтак нас чекав Донецький аеропорт. Разом зі мною був Роман Трубін, а також ще один військовослужбовець із Закарпаття із позивним “Дєд”, – розповів «кіборг»-десантник, боєць 80-ої аеромобільної бригади Микола Миньо. – Заїжджаючи на термінал вороги поцілили у нас з гранатомета, але завдяки майстерності нашого водія ми залишились живими. Вже безпосередньо на самій диспетчерській вишці познайомились із хлопцями із 93-ої та 90-ої бригади. Там увесь час тривали інтенсивні бої, але ми показали що можем вистояти. На вишці ми пробули два тижні. 6 січня нас змінив наш підрозділ”.

Про будні на вишці розповів Роман Трубін, який, до слова, вже незабаром хоче знову повернутися на передову добровольцем. “Кожні 6 годин ми постійно змінювали один одного, караулили. Вишку і броню сполучав коридор, який ми називали “коридор смерті”. По ньому постійно лупили вороги всім чим тільки могли. Тож перебігати по ньому було вкрай небезпечно. На вишці знаходилося нас 8 чоловік. Був з нами медик і капеллан. У будні наш Михалич (про Миколу Миньо) споруджував оборонні спорудження за що ми його називали “Архітектор”. Кожен мав свою задачу і чітко її виконував. Я підготовлював зброю, боєприпаси”.

Зі слів “кіборгів” під час їхнього перебування в аеропорті був сильний мороз – 27, тож топили буржуйкою. Їжею та водою були забезпечені. Те саме стосується зброї та амуніції. Трохи гіршою була ситуація з боронежилетами.

“Варто розуміти, що поняття “сепаратисти” немає, – наголошують військовослужбовці. – З нами воюють серйозно підготовлені російські спецпідрозділи, кадировці та казаки. Попри все, “кіборги” витримали і не відступили. Не витримав сам аеропорт”.

Інформацію про втрати не приховують “Втрати українських військових підрозділів під час бою за Донецький аеропорт досягли близько 280 чоловік. Не рахуючи ранених і зниклих безвісти, – розповідають наші “кіборги”. – За неофіційною інформацією втрати підрозділів самопроголошеної ДНР становлять 14 тис.”

На думку Миколи Миня та Романа Трубіна, Збройні Сили України не приховують інформації про втрати українських військових, як вже прийнято вважати.

Прокоментували під час прес-конференції “кіборги” і нашумілу кінострічку “Аеропорт”. “Як на мене хороша кінострічка, однак головні герої зовсім не ті, хто має бути, – зазначив Роман Трубін. – Так, це патріотично, пізнавально і правильно. Будемо сподіватися, що в наступних серіях з’являться реально ті, кого за мужність і відвагу вороги назвали «кіборгами».

Карпатський об’єктив

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp