Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Воловецька громада "за" неболісні зміни

2 червня 2015 р., 18:54

Але для початку людям протрібно пояснити що це дасть

Воловецьке лобі настійно обстоює інтереси своїх громад. Після великої наради за участі керівників районів в обласній адміністрації до Офісу реформ прийшла ціла делегація з Воловеччини. Голови сільських рад мають чимало питань: як, за який рахунок розвиватиметься громада після об’єднання. Головний висновок: реформи потрібні!

Сільський голова Верхніх Воріт Іван Грига справедливо сумнівається у можливості якісного надання послуг. Як це мріється, стане неможливим через дороги, які важко назвати такими, що можливі для проїзду. «Якщо в нас не буде нормальних доріг, сучасних швидких, пожежних, - говорити про якісне надання послуг громаді не доводиться. Більше того, я мав розмову із дідиком, який сказав, що готовий особисто платити 100 гривень, аби сільська рада працювала, щоб не треба було доїжджати за будь-якою довідкою за кілька кілометрів. Зрозумійте: тут, в області, до вас люди не доберуться, а нам – хоч зі села втікай! Ми не маємо права помилятися!»

Селищний голова Воловця Василь Панасович: «Наша територія наскрізь пронизана трубопроводами, теплопроводами… Монополісти у вигляді закарпатгазу, обленерго диктують свої ціни і умови. Ми не перший рік просимо чітких правил гри і головне – відповіді на питання: що з того отримує громада? Нам важливо отримати реальне право розпоряджатися своїми ресурсами!».

Загальний настрій представницької делегації Воловеччни можна характеризувати таким чином: усвідомлення необхідності змін є, але люди з острахом ставляться до будь-яких нововведень.
Мабуть, саме сподівання знайти відповіді, бодай, на частину таких актуальних і гострих питань змушує людей спілкуватися і один з одним, і з заступником головного архітектора області, і з експертами Офісу реформ.

Олег Лукша, експерт Офісу реформ у Закарпатській області: «Давайте усвідомимо: мова іде про майбутні міні-райони. Це є сутністю пропонованих реформ. Повноваження і відповідальність перейде на рівень громади. Право громади визначити, які додаткові повноваження додатково покласти на старосту села, які пріоритетні напрямки розвитку визначати. Бюджетні стосунки громади будуть безпосередніми, напряму із державним бюджетом, обминаючи район і область. Власне, мова іде про перший, важливий крок децентралізації, коли громада отримає право розпоряджатися усіма ресурсами на своїй території».

Олег Боршовський, заступник головного архітектора області: «Перспективний план – це лише перший крок. У процесі об’єднання будуть виникати додаткові питання. Життя буде підказувати, як його зробити краще. Ну, до прикладу. Для забезпечення певної організаційної роботи громаді потрібний штат управлінців. Скажімо, 30 чоловік. Якщо ви пропонуєте 3 громади на місці 1-ї, то вийде, що цих чоловік треба вже 90. Я нікого не агітую, але подумайте, чи вони вам потрібні дійсно – 90? І таких питань буде чимало. Тому ми говоримо: сідайте, думайте, радьтеся».

Нагадаємо, сьогодні, 2 червня в Ужгороді відбулася нарада за участі керівників районів, у ході якої голова Закарпатської ОДА Василь Губаль запропонував наступного тижня провести загальні збори за участі сільських голів для обговорення пропозицій щодо об’єднання територіальних громад.


Офіс реформ у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp