Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські школярі привезли з Литви перемогу у туристичних змаганнях

19 червня 2015 р., 14:00

Учнівська молодь краю кілька днів провела у Литві.

Гуртківці Закарпатського обласного центру туризму краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді повернулися з Литви, де з 11 по 14 червня у м. Каунас проходили Міжнародні змагання зі спортивного туризму серед школярів і молоді під назвою „Пізнай Литву”. У загальнокомандному заліку закарпатці посіли перше місце та довели, що гідні звання кращих. Навіть попри застарілі українські методичні норми і правила у цій сфері.


З Ужгорода до Литви поїхало четверо дітей. Профінансував поїздку Закарпатський центр туризму. Батьки учнів заплатили тільки за медичне страхування та послуги візового центру.

Окрім закарпатців Україну представляли школярі з Волині. Всього в змаганнях взяли участь 100 команд.

Боротьба видалася непростою. Незважаючи на те, наші педагоги тренують дітей десятиліттями, давно назріла необхідність оновлення методичних норм і правил, які затверджує Федерація спортивного туризму.

- У нас дуже важко впровадити щось прогресивне і нове. Багато правил в туризмі уже не застосовуються на практиці, проте вони зафіксовані документально. І дуже важко пояснити іноземним спортсменам логіку цих правил. Вони використовують у змаганнях спорядження, яке у нас чомусь досі заборонене. Консервативність українців подекуди зашкалює, - скаржиться тренер закарпатської команди, заступник директора Закарпатського центру туризму з навчально-виховної роботи Михайло Левінець.

Кількість нормативів і правил, які застосовуються в українському спортивному туризмі, сягає понад 2 тисячі і цей збірник схожий радше на великий талмуд. При цьому, застереження і обмеження виявляються іноді абсурдними, але стосовно їхнього недотриманання передбачені штрафи. Беручи участь у цьогорічних литовських змаганнях, дітям довелося користуватися спорядженням, за яке в Україні їх би покарали. Наприклад, зажими і спускові пристрої у нас строго регламентовані для використання в пішохідному і спелеотуризмі. В одному випадку дозволено, в іншому – ні. І таких нюансів безліч.

Нікому непотрібні правила і обмеження заважають проводити міжнародні змагання в Україні. Іноземці їх просто не розуміють. Це таке, ніби прописати в правилах, що футболісту можна бити м’яч тільки лівою ногою, а правою забороняється, - каже Михайло Левінець.



За словами директора Закарпатського обласного центру туризму Володимиа Чепи, питання ревізії правил в спортивному туризмі вони неодноразово піднімали у зверненнях до Федерації. Але воно постійно “зависає” як неактуальне. Чергова спроба - на найближчому семінарі директорів Центрів туризму, однак і на нього надії мало.

Між тим, закарпатські діти хочуть змагатися і прагнуть перемог. На ходу адаптувавшись до зарубіжних правил, кожен із закарпатських учасників завоював певне призове місце. Євген Захаров серед хлопців на особистій дистанції з гірського туризму став першим, Сашко Чмель – другим, Антон Голінка і Олександра Рішко посіли треті позиції. В командному заліку на короткій дистанції наша команда взяла 1-ше місце, а на довгій – 2-ге. Тож у підсумку, у загальнокомандному заліку маємо першу сходинку.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp