Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що їдять закарпатські бійці в зоні АТО?

23 серпня 2015 р., 09:40

Недаремно ж існує приказка: «голодний боєць –слабкий боєць».

Зброя (причому, сучасна і надійна), екіпіровка, харчовий раціон солдата – без них не обійтися, поки не закінчиться війна. Ми ж вирішили з’ясувати, як і чим харчується на фронті український солдат. Недаремно ж існує приказка: «голодний боєць –слабкий боєць».

Бульба, хліб та печиво… з домуПитання харчування українського війська гостро постало ще торік, коли почалися бойові дії на сході країни. У польових умовах не завжди можна розгорнути кухню, тому найоптимальнішим варіантом для Міноборони України були сухі пайки. На їх закупівлю із держбюджету виділили не один мільярд гривень. Плюс українських солдатів, які воюють у зоні АТО, забезпечували американськими сухпайками, які були надані як гуманітарна допомога. Однак неодноразово у пресі акцентувалося: сухпайки до солдатів не доїжджали в повному обсязі. Як тоді інформував координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук, сухий пайок США можна було знайти в продажу навіть на сайті безкоштовних оголошень Slando...

Як з’ясувала для себе, склад і вартість раціону військовослужбовця визначається не Міністерством оборони, а саме Кабінетом Міністрів (постанова № 426 від 29 березня 2002 року). Що ж містить сухпайок солдатів Збройних сил України? Це консерви із гречаною, рисовою чи перловою крупами із яловичиною, печінковий та м’ясний паштети, галети (замість хліба), мед, чай натуральний, кава розчинна, паперові вологі серветки. Упаковано у пластиковий пакет. Пайок забезпечує добовий раціон 4232,7 ккал (у залежності від продуктів і матеріалів упаковки термін зберігання 2 роки). До прикладу, вже згаданий сухий пайок США вражає різноманітністю раціонів, і американський солдат навіть у бойових умовах може поласувати, наприклад, біфштексом з грибами, відбивними зі свинини по-ямайськи, гуляшем, печеними яблуками, спагеті з овочами…

На підхваті в нашій нинішній ситуації виявилися волонтери. Із самого початку збройного протистояння на сході відправляли воякам провізію. Звісно, це були не сформовані сухпайки, а тушонки, консерви, хліб, печиво, чай, кава, крупи, бульба… Як тепер згадує координатор Руху підтримки закарпатських військових в Ужгороді Галина Ярцева, якраз із збирання харчів у супермаркетах і почалася їхня допомога військовим. Волонтери стояли при вході в магазин із трьома—чотирма візочками і роздавали покупцям списки із необхідним. Покупець, що зміг, купив і залишав у візку, виходячи із магазину. Сезон вносив корективи щодо відправки продуктів. Загалом не одна тонна продуктів була відправлена на схід. Потім долучилися й райони. Тільки тячівська волонтерська організація «Горгани» відправила на схід уже більше 48 тонн провізії.

Наші пайки — варіант пайків радянських часівМало того, українські волонтери взялися і за «міноборонівські» сухпаї, після нарікань на їх якість солдатів. Неллі Стельмах, координатор фонду допомоги країні «Крила Фенікса» зазначала в одному із видань: «Наші пайки — це фактично калька, яка дійшла до нас із радянських часів. Ми з колегами спеціально їздили і перевіряли підприємства, на яких виготовляють ці сухпайки, і скажу відверто — це повна антисанітарія». За словами волонтерки, нинішній сухпайок не збалансований. У ньому нормальна кількість калорій, нормальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів, але там практично немає мінералів і вітамінів. Зокрема, суттєво бракує кальцію. Сухим пайком можна харчуватися лише три дні, але часто в умовах «котлів» військові споживають їх і по 30 днів.

Не приховує емоцій і один із кіборгів. «В аеропорту Донецька переважно їли наші армійські сухпаї. Але їсти не раджу рослинно-м’ясні консерви, бо замість м’яса комбіжир. Це суцільний жах, а не їжа. Це сором, що в українській армії, яка воює, такі сухпаї», — поділився кіборг Олексій Матлак із пресою.

Нещодавно волонтери-мукачівці «випробували на собі» сухпайки, які виготовлені цьогоріч, і ними ж оборонне відомство годує українських вояків. Набори одержали від них зі Сходу. Отже, у «сніданку» була галета, яка… горить (саме так). «Хлопці розповідали, що підігрівали на них воду», — каже Росана Туровцій.

Щодо обіду, то це крупа гречана або перлова із м’ясом та свинячими шкірками. Але каші у банці… не знайшли. Вечеря – знову крупа запліснявіла. Інша волонтерка Людмила Бандурчак натомість відзначила, що дуже смачний квітковий мед, кава та чай. Вона ж розповіла, що нещодавно побувала на сході, й на одному із блок-постів знайшла цілу коробку з армійськими сухпайками. «Рідко, хто ними харчується. Для чого держава витрачає кошти, якщо їсти це неможливо?!», — дивується Людмила.

Координатор мукачівського крила Руху підтримки закарпатських військових Наталія Зотова згадала пайки 2014-го: «Прийнамі не нудить від запаху і нема плісняви. У тушонці, попри густий шар жиру, таки були куски м’яса. Паштет на смак був печінковим, а не невідомо яким. Галети м’якші. Виробник цих консервів — чернівецьке підприємство. Звісно, харчі для бійців таки мусять бути кращими. Міноборони в першу чергу має це розуміти.

«Жидобандерівське сало» від волонтерівА волонтери працюють куди ефективніше від міноборонівців. Зокрема, тячівці наприкінці минулого року почали виробництво борщу в пакеті. Засушені інгредієнти заливаєш окропом – і борщ готовий. А ще – сушені лікарські трави для чаю, сушениці —для компоту.

Але час «вдосконалив технології». Так, волонтерська організація “Буковина – українському війську» порадувала вояків чималим асортиментом, а саме:»Буковинським борщиком», «Буковинським супчиком», сухофруктами, ягідками та гарбузом для компотів, медом із акації та кульбабами, шоколадно-горіховою пастою в тюбику, тонізуючою горіхово-медовою сумішшю з імбирем та гуараною. Але крім цього є ще й стратегічний продукт – сало в тюбику із оригінальною назвою «Сало з часником для укропів». Військові в захопленні.

Натомість волонтерська група «Героям слава», що у Дніпропетровську, пішла далі й налагодила промисловий випуск стратегічного продукту, і вже півроку годує фронт... «жидобандерівским салом» зі спеціями.

Солдатибгаздують самі…Те, що написали волонтери групи «Відродження України» про наших прикордонників зацікавило. «Фермерське господарство продовжує розширюватися, і у хлопців з’явилося порося. Прикордонники кажуть, що для повного щастя не вистачає корови», — йдеться в пості. Незважаючи на брехню сепаратистів, можна впевнено сказати: голодом з позицій наших не викуриш, і місцеве населення ніхто не об’їдає.

Нагадаємо, навесні закарпатці висадили в окопах цибулю та зелень. І хоч трошки підмерзла, бо на Донеччині був мороз, та все ж мали вітаміни.

У декого на фронтовому «господарстві» з’явилося з десяток курей. Хлопці готують, коли є час, і самі. До прикладу, ліплять вареники. Чи от квас власного приготування роблять. Ужгородець Олександр Коробко поділився його дуже оригінальною рецептурою.

Старший кухар одного з батальйонів Дмитро, розповідає, що в польових умовах кухар повинен завжди бути готовим подати смачну їжу в будь-який період доби, бо солдат приходить змучений після виконання завдань. «Ми варимо суп гороховий, розсольник, борщ, рагу, пшеничну і ячмінну каші», — веде перелік фронтового меню.

Із вересня солдатська їжа стане смачнішоюПід час останньої із нарад заступник міністра оборони України Юрій Гусєв сказав, що цього року держбюджетом на харчування Збройних сил передбачено — 1,5 млрд. грн. А радник Президента Юрій Бірюков повідомив, що волонтери розробили новий сухпайок для військовослужбовців. До його складу входитимуть перші страви — борщ та три види супів, а на друге — більше 10 різних круп із м’ясом.

Якщо детальніше, то розроблено два види пайків: до «екстрених» увійдуть сушені фрукти, консервовані овочі, енергетичні батончики та прянощі. Розгорнуті ж нагадуватимуть звичайний щоденний раціон. До прикладу, на сніданок можуть бути млинці, на обід суп та крупа з м’ясом або вермішель з куркою, а ще паштети та шоколад.

Пакувати українські пайки волонтери вирішили за зразком НАТО. Використають багатошарову реторт-упаковку, яка матиме хімічний розігрів. У нові сухпайки, які вони пропонують, вирішено додати полівітаміни та препарати кальцію. Також усі укомплектують ложками, яких часто не вистачало, жуйками, кетчупом, гірчицею, додадуть більше солі та цукру. Допомогу в розробці проекту здійснював Інститут харчових технологій.

У Міноборони заявили, що закупівля почнеться із середи­ни вересня, щоб поступово змінити раціон.

Чиї сухпаї кращі?На сайті «Военное обозрение» є список сухпайків армій західних країн. Так от, першу сходинку займає італійський. Він містить пакетик 40% -ного алкогольного напою Cordiale, два пакетики з кавою з вершками і один з сухими вершками для кави, пакетики з цукром, сіллю і бісквіт (несолодке печиво замість хліба). Основні страви: паста (макарони з м’ясним соусом, томатом і спеціями, з додаванням натертого сиру), квасолевий суп, дві баночки з консервованою індичкою. Є рисовий салат і пакетики з соусами і спеціями для основних страв. На десерт — шоколадний батончик, консервований фруктовий салат і мюслі. Вода в жоден із пайків не входить — видається окремо, або, за можливості, добувається на місці з використанням засобів знезараження.

Оксана ШТЕФАНЬО


Людмила 23.08.2015 13:28 IP: 177.179.118.46
Та ці галети , які є в сухпайках неможливо їсти, незнаю з чого їх виготовляют, потрібно ними покормити генералів іх арміі і тоді вони точно займутся іжею для воїнів. Я мала можливіст попробувати ці галети, це жах якийс.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp