Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У ромах в руках замість мітли має бути музичний інструмент - Андрій Горват

18 вересня 2015 р., 20:08

У місті над Латорицею невщухають розмови про новий пам’ятник, який розділив думки місцевих мешканців

Сьогодні у прес-центрі “Панорама” координатор проектів Благодійного фонду “Розвиток” Наталія Козир разом з правозахисниками із ромської громади Мукачева Кларою Лакатош та Андрієм Горватом порушили питання встановлення пам’ятника рому-двірнику і реакцію ромів на його відкриття.

Пані Наталія Козир вважає цей пам’ятник дискримінаційним, оскільки він стереотипний та асоціює ромське населення з професію прибиральника. "А от уявіть собі, що було б у Чехії чи Польщі, де масово проживають співвітчизники, якби там відкрили пам’ятник українцю-прибиральнику чи українцю-будівельнику, які між тим мають вищу освіту, але були вимушені виїхати за кордон та шукати там роботу. Більше того, у Франції існує пам’ятник двірнику, але це не є пам’ятник двірнику-єврею чи двірнику-алжирцю, це скульптура, присвячена певній професії", – сказала координатор проектів Благодійного фонду “Розвиток”.

Правозахисник, представник ромської громади Андрій Горват стверджує, що вони не були би проти, якби цей монумент був би споруджений в честь одного прибиральника-рома. І поруч з пам’ятником було б зазначене ім’я та прізвище людини, з пошаною до якої і зробили скульптуру.

Параюрист зауважив, що більшість ромського населення Мукачева негативно поставились до цього пам’ятника. Правда, є і такі роми, кому подобається цей монумент.

Ромський правозахисник порушив цю проблему у Європейській федерації ромів з метою привернути увагу до відкритої дискримінації ромів в Україні.

Андрій Горват зауважив, що краще було би спорудити пам’ятник рому-музиканту, оскільки, на його думку, музика є вагомою частиною ромської культури. І в руках замість мітли має бути музичний інструмент: або гітара, або гармошка, або скрипка.


PMG.ua

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp