Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Водосховище села Горбок кишить нітратами, амонієм та відходами

29 вересня 2015 р., 20:11

Скоро там не буде нічого живого

У зв’язку з інформацією, яка останніми днями поширюється в окремих інтернет-ЗМІ, щодо загибелі риби у водосховищі «Горбок» с. Горбок Іршавського району, лабораторією Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса (надалі БУВР Тиси) здійснено відбір поверхневих вод з водосховища «Горбок».

З результатів гідрохімічних вимірювань проб води видно, що якість поверхневих вод не відповідає вимогам гранично-допустимих концентрацій для рибогосподарського водокористування за вмістом амоній-іонів, нітрит-іонів, фосфат-іонів та заліза загального.

Так, вміст азоту амонійного складає 2,6 мг/дм3 при нормі 0,39 мг/дм3 (перевищення в 6,6 разів), вміст нітрит-іонів 0,5 мг/дм3 при нормі 0,08 мг/дм3 (перевищення в 6,2 рази),

Присутність у поверхневих водах іонів амонію зв’язана як із природними процесами, так і з антропогенним впливом. До природних процесів відноситься біохімічна деградація білкових речовин, що найбільше характерно для періоду відмирання фітопланктону. Концентрація амонію вище 1 мг/ л може спричинити загибель риб, через неможливість гемоглобіну риби зв’язувати кисень.

Підвищений вміст нітрит іонів свідчить про посилене розкладання органічних речовин, що зв’язано з органічним забрудненням, тобто є важливим санітарним показником. Сезонні коливання концентрації нітритів характеризуються їх відсутністю взимку та появою весною при розкладу неживої органічної речовини. Найбільша концентрація спостерігається в кінці літа, оскільки їх присутність пов’язана з активністю фітопланктону (діатомові та зелені водорості відновлюють нітраті до нітритів). Восени вміст нітритів зменшується.

Таке погіршення якості поверхневих вод водосховища зумовлено гниттям водної рослинності, через низьку водність водосховища (рівень поверхневих вод 120,91 при горизонті мертвого об’єму 122,1) та засміченням берегів водосховища твердими побутовими відходами.

Крім цього варто зазначити, що самі любителі рибалки часто забруднюють водосховище, миючі свої автомобілі у водосховищі та залишаючи на берегах після себе гори сміття.

Шановні любителі спортивного рибальства закликаємо Вас бережливо ставитись до природи!

БУВР р.Тиса


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp