Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатські орієнтувальники заради бійців АТО змагалися (ФОТО)

22 листопада 2015 р., 20:26

Другого дня змагань спортивні баталії на спринтерських дистанціях продовжилися на території спорткомплексу „Юність”

В обласному центрі Закарпаття протягом вихідних, 21-22 листопада, згідно єдиного календарного плану обласних спортивно – масових заходів на 2015 рік управління молоді та спорту Закарпатської облдержадміністрації спільно з Федерацією спортивного орієнтування Закарпатської області та Закарпатським центром туризму краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді відбувся відкритий чемпіонат Закарпатської області зі спортивного орієнтування присвяченого Пам’яті загиблих воїнів АТО.

 

В друге за рік проводиться чемпіонат присвяченого загиблим воїнам АТО.

В заході прийняло участь біля 100 орієнтувальників з м. Ужгорода, м. Перечина, м. Мукачево та Мукачівського, Іршавського, Ужгородського, Виноградівського районів. Чемпіонат проводилася під егідою управління молоді та спорту Закарпатської ОДА (начальник Ерфан В.Й.) спільно з ФСО Закарпаття (Голова осередку та головний суддя змагань Фечо Г.Ю.) та Закарпатський центр туризму краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді (директор Чепа В.І.) з метою патріотичного виховання спортсменів їх підготовки до захисту Вітчизни, подальшого розвитку і популяризації спортивного орієнтування як ефективного засобу підвищення ролі фізичної культури і спорту у всебічному розвитку та виховані учнівської молоді області, визначення найсильніших учасників змагань, пропагування та популяризації видів спортивного орієнтування, пропаганди здорового способу життя та активного відпочинку серед учнівської молоді, визначення та відбору кандидатів до складу збірної області з видів спортивного орієнтування в різних вікових категоріях.

 

За підсумками змагань на території Боздоського парку та прилеглої до ПАДІЮНУ на коротких дистанціях з масовим стартом за вибором, переможцями стали:


Серед наймолодших орієнтувальників перемогу здобули Піскова Анастасія з ужгородської ЗОШ №19 команди „Траверс” (тренер Семенюк М.В.) та учень ужгородської СЗОШ №2 м. Ужгорода Вішколц Валентин-Крістіан, призерами стали Калчева Людмила, Пашкуляк Анастасія Кононов Денис, Цепурдей Владислав.

У групі до 12 років перемогу здобули Басараб Алла з КСО „Товариш” (тренер Цепурдей О.В., Расчупкіна Н.А.) та Балог Артем команда „Непереможні” (тренер Дешко Н.В.), срібними призерами відзначилися Іршавчанин Куля Мирон (тренер Осійський О.Д.) та Барч Вікторія з команди „Непереможні”, бронзу отримали Руцинська Олександра зі сторожницької ЗОШ та Чорний Михайло з Мукачева.

Серед юнаків та дівчат перемогли Василина Андрій КСО „Максимум” (тренер Фечо Г.Ю.) та Цепурдей Катерина КСО „Товариш”, трішки не вистачило Дьяковій Анні з Іршавської райСЮТур (тренер Жідов І.І.) та Гутичу Костянтину з команди КСО „Максимум”, бронзу здобули Бучело Вікторія команда Виноградівський РЦП та Брижак Андрій ЗОДЮСШ Інвалідів.

Серед юніорів перемогли Осійська Олександра з Іршавської райСЮТур та Захаров Євген Пригодницький клуб „Лінкс” другим та третім вийшли Осійський Мар’ян, Гуснай Вероніка та Балога Михайло, Цепурдей Ніна відповідно.

У найпрестижнішій групі ЧЖ – 21 перемогу святкували мукачівці Расчупкіна Ніна та Расчупкін Сергій, на другу сходинку піднялись Французов Ігор та Осипенко Олена, третю сходинку завоювали Іршавчани Осійський Денис та Боднар Ольга які представляють команду райСЮТур.

У ветеранському класі:

Павлишин Василь, Давиденко Сергій, Назаренко Петро відповідно.

Першими з дистанції фінішували наймолодші спортсмени – не старші 10 років. У 1,1 км 5 кп, золотий п’єдестал тут повністю «окупували» представники мукачівського клубу „Товариш” Калчева Людмила, Цепурдей Владислав (тренер Ніна Расчупкіна), срібло дісталося Пашкуляк Анастасії КСО „Товариш”, та Вішколц Валентину-Крістіану КСО „Максимум”, бронзою задовільнилися Піскова Анастасія з команди „Траверс” та Кононов Денис КСО „Максимум”.

У групі до 12 років серед дівчат на дистанції 1.4 км 5 кп повністю п’єдестал „окупували” представники мукачівщини. Серед хлопців Попович Олександр та Чорний Михайло з КСО „Товариш” третім фінішний створ перетнув Лелітко Михайло з Іршавської райСЮТур.

Серед юнаків 2,3 км 7 кп повністю п’єдестал „окупували” представники КСО „Максимум” Василина Андрій, Яцкулинець Дмитро, Гутич Костянтин (тренер Фечо Г.Ю.) а серед дівчат місця розділилися таким чином Цепурдей Ніна з мукачева Дьякова Анна з Іршави та Цепурдей Катерина.
У юніорському класі у 2,7 км 7 кп перемогу здобули Гуснай Вероніка студентка першого курсу Гуманітарно-Економічного коледжу Карпатського університету та Захаров Євген ПК „Лінкс”, Осійська Олександра та Осійський Мар’ян з Іршави посіли другу сходинку третім був Мар’ян Олександр з Виноградівщини.

У найпрестижнішій групі серед чоловіків не було рівних клубу спортивного орієнтування „Максимум” де повністю п’єдестал „окупували” їх спортсмени. Переможцем став най досвідчений спортсмен клубу майстер спорту України член збірної національної команди України Касьянов Олександр студент Лвіського Національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького який подалав дистанцію 3,0 км 9 кп за 17 хвилин 13 секунд, всього п’ять секунд не вистачило його одноклубнику кандидата в майстри спорту студента УжНУ факультета Здоров’я людини Французову Владиславу до першої сходинки і задовільнився сріблом, бронза дісталася одногрупнику Владислава кандидата в майстри спорту Брилинському Сергію який програв переможцю 55 секунд, спортсмени представляють КОДЮСШ „Спартак”. У жінок на цій же дистанції з результатом 23 хв.10 сек. перемогла Расчупкіна Ніна КСО „Товариш”, другою забігла представниця ОДЮСШІ КСО „Максимум” Калинич Вікторія, третє місце виборола Дешко Наталія команда „Непереможні”.

У групі Ветерани 1,4 км 5 кп перемогу святкували ужгородці а саме: Давиденко Сергій 12 хв 46 сек, Назаренко Петро 14 хв. 37 сек, Ведерніков Генадій 18 хв.53 сек, які представляють команду УжАС.

На сьогоднішній день немає такого виду спорту, який би давав стільки багато будь-якій людині: бути здоровим, можливість пізнавати світ, спілкуватися із природою й приємними людьми, розвиватися духовно, інтелектуально й фізи­чно, перебувати в азарті змагань. І все це в будь-який час року, бігом, на лижах, на велосипедах, на інвалідних візках. І не важливо, скільки тобі років - 10, 30 або 68 – у кожного є вибір дистанції по складності, щоб змагатися з рівними собі по силі, віку й рівню підготовки. Все це – про спортивне орієнтування.
За 50 років історії українське орієнтування пройшло шлях від різновиду туризму до спорту найвищих досягнень, що свідчить про його надзвичайну популярність серед молоді. Українські тренери і спортсмени зробили вагомий внесок в розвиток та удосконалення спортивного орієнтування, як на теренах СРСР, так і в незалежній Україні. Змінилися спортивні карти, обладнання і параметри дистанцій, екіпірування учасників, незмінним залишалося правило: найшвидше подолати дистанцію, відшукуючи червоно-білі призми контрольних пунктів за допомогою карти і компасу.

Шлях розвитку, який пройшло орієнтування України був нелегкий: були успіхи, поразки, злети і спади, помилки, але орієнтування удосконалювалось, як окремий вид спорту. І зараз Україна вже має цілий ряд досягнень на світовому рівні. Але чим вище рівень досягнень, тим важче йти вперед. Цей шлях буде легшим, якщо ті хто зараз набувають славу Україні і українському орієнту­ванню зможуть спиратися на історичний досвід тренерів, спортсменів, суддів, організаторів змагань зі спортивного орієнтування в Україні. Цей досвід має застерегти від помилок, що вже були, та допомогти вибрати такі шляхи, які виправдали себе в умовах нашої держави.

Головний суддя Фечо Георгій та організатори щиро дякують за допомогу у проведені змагань начальнику управління охорони здоров’я, дирекції спорткомплексу Юність та Закарпатському обласному палацу дитячої та юнацької творчості.

Наступні змагання зі спортивного орієнтування відбудуться в центрі м. Ужгород пл.. Театральна 19-20 грудня „Кубок Святого Миколая - 2015 ” запрошуємо всіх бажаючих.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp