Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Два Закарпатські села об’єднаються (ФОТО)

28 лютого 2016 р., 15:43

З візитом на Тячіщині побував Москаль.

У  найвіддаленіше село району Геннадій Москаль навідався у вівторок, 23 лютого, в рамках свого робочого візиту на Тячівщину. І особисто взяв участь у встановленні таблички з новою назвою села - Німецька Мокра, як воно називалось до 1947 року.

 

Німецька Мокра (Deutsch Mokra — це австрійська частина поселення Мокра, що було засноване австрійськими поселенцями в 1700 роках за часів Австро-Угорщини. Німецькою назвали тому, що проживали там німці і розмовляли на німецькій мові. Вони займались заготівлею лісу, який бокорами сплавляли до Угорщини.

Поступово село почало розростатися вниз і вверх по течії річки Мокрянки. В 1946 році Радянська влада прислала групу комсомольців для розбудови села. І тоді на їхню честь воно було перейменовано в Комсомольськ.

Однак назва ця так і не прижилась у тамтешніх мешканців. Вони продовжували між собою називати село Німецькою Мокрою, як і раніше. А вже за час незалежності України, пять років тому встановили при в'їзді декоративний пам'ятний знак.

Тож коли було прийнято Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» охоче погодились повернути собі назву в честь засновників населеного пункту.

4 лютого 2016 Верховна Рада ухвалила постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів № 3854, яка і повернула селу його стару назву.

Як зазначив Анатолій Барна, сільський голова Руської Мокрої, до складу якої входить і Німецька Мокра, було проведено громадські слухання і прийняті відповідні рішення. Тож якихось проблем з цією процедурою не виникало. Тепер же у відповідності до закону, сільській владі доведеться ще вирішити ряд питань, пов’язаних з перейменуванням центральної вулиці, закладів та переоформленні відповідних документів.

Губернатор краю Геннадій Москаль відмітив надежну організацію роботи щодо перейменування даного села. В той же час зауважив, що на Закарпатті залишились сотні «прокомуністичних» вулиць, на Тячівщині теж.

- Не може бути вже ніяких Ленінів, Будьонних чи Чапаїв... Хто не хоче позбутися цих назв, ми їм допоможемо. Ніхто ні з ким панькатися не буде ...

Відтак, згідно закону після 22 лютого повноваження з перейменування вулиць переходять до голови облдержадміністрації, котрий протягом трьох місяців зможе здійснити «декомунізацію» топоніміки своїм розпорядженням.

Окрім того Геннадій Москаль поцікавився у представників районної та місцевої влади, чим живе село Німецька Мокра. Пройшовся до річки Мокрянка, яка часто загрожує підтопленням місцевим жителям. Якщо не зробити регуляцію і берегоукріплення, вода йтиме на село.

І сільський голова, і районні депутати, і присутні на зустрічі місцеві мешканці звернулися до керівника краю з проханням посприяти у будівництві дороги до Колочави. Цим напрямком від Німецької Мокрої до Міжгірщини має протяжність якихось три з половиної кілометри.

В той же час якщо їхати через Тячів, то виходить далеко за сотню. Чимало місцевих мають родичів у Колочаві, або ж навпаки - ті у Мокрій. Люди ходять один до одного в гості пішки. Така б дорога посприяла і розвитку туристичної галузі Закарпаття. Адже чимало відпочиваючих із Колочави охоче б навідувалося у ці мальовничі куточки Тячівщини.

- На даній території розміщено чимало туристичних комплексів, баз відпочинку. І природа, як бачите тут просто неймовірна, - зазначив голова райдержадміністрації Василь Демянчук.

Геннадій Москаль зацікавився даним питанням і пообіцяв його детально вивчити вже найближчим часом. На його думку допомогти у будівництві дороги змогли б лісівники. Тим більше, що тут знаходиться одне з найбільш потужніх лісгоспів Мокрянське ДЛГ. Директор Володимир Куцин підтвердив, що на сьогодні підприємство має можливість виконати такі роботи, адже вони будують лісові дороги.

Таким чином є великі сподівання, що Тячівський і Міжгірський райони будуть з'яднані автомобільним шляхом через ці гори.




Любов Немеш, Тячівщина

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp